PoliticăUE / Nato

Negocierile de aderare a R. Moldova la UE: „Semnalele pe care le primim sunt foarte bune”, declară Popescu

„Semnalele pe care le primim sunt foarte bune și eu sunt mai optimist decât acum câteva luni, și mai optimist decât acum câteva zile”, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, care nu este sigur dacă în toamnă vor fi lansate negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la ProTV Chișinău.

„Din nouă recomandari ale Comisiei Europene, cea mai mare parte sunt axate pe justiție și pe capacitatea administrativă. Pe justiție deja am demonstrat că carul se mișcă. Aeroportul a revenit în gestiunea statului, Șor a fost condamnat… Reușim până în toamnă? Nu există lucruri certe în viitor, în special când ne referim la o decizie care depinde de 27 de state membre, fiecare cu propriile cicluri electorale, proprii experti, dar… optimismul vine de la faptul că lucrurile se mișcă, interlocutorii noștri înregistrează acest lucru și apreciază acest lucru și inclusiv acest summit ne-a permis să discutăm cu state cu care nu prea am avut șansa să discutam în detalii, explicându-le evenimentele și procesele pozitive… Lucrurile în Moldova avansează, oligarhii nu mai au aceeași influență ca în trecut…”, a precizat ministrul Nicu Popescu, relatează Realitatea.md.

„Dinamica este bună, semnalele pe care le primim sunt foarte bune și eu sunt mai optimist decât acum câteva luni, și mai optimist decât acum câteva zile, văzând aprecierile pe care le-am primit atât în privat, cât și public, de la liderii europeni despre necesitatea de accelerare a procesului de aderare a noastră la Uniunea Europeană și despre progresele pe care le înregistrăm”, a conchis Popescu.

Vă amintim că Republica Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, alături de Ucraina, în luna iunie 2022. S-a întâmplat după ce la Bruxelles a avut loc reuniunea Consiliului European (CE).

Președinta Maia Sandu a anunțat pe 3 martie 2022, că Republica Moldova depune cererea de aderare la Uniunea Europeană. De asemenea, menționăm că documentul a fost semnat în fața presei de către președinta R. Moldova, Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu și ex-prim-ministra Natalia Gavrilița.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *