Social

Neînțelegeri între Chișinău și Tiraspol din cauza barajului de la Dubăsari

Barajul hidroelectric de la Dubăsari, administrat de regimul secesionist de la Tiraspol, generează probleme, care se răsfrâng negativ asupra nivelului apei pe cursul inferior al Nistrului, transmite Anticoruptie.md.

„Condițiile meteorologice actuale relevă importanța majoră a utilizării coordonate și raționale a resurselor de apă din râul Nistru. În timp ce partenerii ucraineni își onorează obligațiile contractuale privind controlul debitului de apa a râului, barajul hidroelectric de la Dubăsari generează unele probleme, care se răsfrâng negativ asupra nivelului apei pe cursul inferior al Nistrului”, se arată într-un comunicat al Biroului Politici de Reintegrare.

Autoritățile de la Chișinău acuză Tiraspolul că folosește abuziv apa din Nistru pentru irigare, ceea ce provoacă un debit deficitar în aval de barajul hidroelectric de la Dubăsari.

În același timp, așa zisul premier al Tiraspolului și-a criticat subalternii la mijlocul lunii iunie curent pentru că au aprobat achiziționarea și instalarea unei rețele pentru irigare într-o zonă în care este insuficientă apă.

„Trebuia să se spună că pentru aceste câmpuri nu este apă în bazin. Abia după ce va fi apă în bazin, trebuie să fie emise aprobări pentru achiziționarea instalațiilor pentru irigare”, le-a reproșat „premierul” responsabililor de irigare din Transnistria.

Folosirea abundentă a apei din Nistru pentru irigare contravine protocoalelor semnate între Chișinău și Tiraspol cu privire la gestionarea rațională a resurselor acvatice din Nistru.

Directorul executiv al Asociaței „Eco-Tiras”, Ilia Trombițki, a declarat pentru sursa citată că gestionarea defectuoasă a apei din Nistru este un fenomen frecvent și este provocat din cauza lipsei dialogului dintre Chișinău și Tiraspol.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *