Internațional

Nemții susțin că nu au dovezi precum că americanii ar fi interceptat telefonul cancelarului Merkel

Dezvăluirile fostului angajat al Agenției de Securitate Națională a SUA Edward Snowden, conform cărora Washingtonul a efectuat interceptări pe scară largă în Germania, au provocat indignare, în special cele privind interceptarea telefonului Angelei Merkel.

Harald Range a lansat o investigație oficială în luna iunie, apreciind că există suficiente probe preliminare care să arate că agenții neidentificați ai serviciilor americane de informații au interceptat telefonul șefei guvernului federal, deși nu exista suficientă claritate în dosar pentru a formula acuzații.

Acesta a declarat însă miercuri că ‘documentul prezentat public ca dovadă a interceptării telefonului nu este un ordin autentic de supraveghere al NSA’ și nu provine din baza de date a agenției.

‘Nu există dovezi pentru moment care ar putea duce la acuzații că au fost colectate date sau interceptate convorbiri de pe telefonul cancelarului Merkel’, a adăugat el.

Range a precizat că nici reporterul Spiegel care a publicat documentul, nici agenția de informații externe germană BND și nici Snowden nu au furnizat informații suplimentare biroului său. El a adăugat însă că investigația continuă.

Scandalul interceptărilor telefonice ale NSA a pus la grea încercare legăturile dintre SUA și Germania, dar solicitările Berlinului de a fi încheiat un acord cu SUA care să interzică practicile de spionaj între aliați nu au dus la rezultate concrete.

Edward Snowden se află în prezent la Moscova, unde a primit azil politic. Guvernul Angelei Merkel s-a ferit însă să-l aducă la Berlin pentru a depune mărturie în cadrul unei anchete parlamentare asupra acuzațiilor de spionaj referitoare la NSA, temându-se că acest lucru ar deteriora și mai mult relațiile cu Washingtonul.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *