ActualitateExterne

‘Netanyahu face Israelului mai mult rău decât bine’

Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă într-un interviu pentru MSNBC că ameninţarea Israelului cu invazia în Rafah va fi “linia sa roşie” pentru premierul Benjamin Netanyahu, dar apoi a dat înapoi imediat, spunând că nu există o linie roşie şi “eu nu voi părăsi niciodată Israelul”, informează duminică Reuters, conform Agerpres.

Într-un interviu pentru MSNBC, preşedintele Biden a spus, referindu-se la israelieni, că “ei nu pot avea încă 30.000 de palestinieni morţi ca o consecinţă a urmăririi” militanţilor Hamas.

Mai mult de jumătate din cei 2,3 milioane de oameni din Gaza se adăpostesc în zona Rafah, iar SUA l-au îndemnat pe Netanyahusă nu lanseze o ofensivă majoră în Rafah până când nu este gata un plan de evacuare în masă a civililor.

“Există şi alte modalităţi de a face faţă, de a ajunge la, de a face faţă… traumei cauzate de Hamas”, a mai spus Biden, referindu-se la atacul grupării islamiste din 7 octombrie din sudul Israelului.

Linia roșie

Întrebat dacă o invazie israeliană în Rafah ar constitui o linie roşie pentru el în relaţia cu premierul Netanyahu, Biden a răspuns că “este o linie roşie, dar nu voi părăsi niciodată Israelul”.

„Apărarea Israelului continuă să fie importantă. Deci nu există o linie roşie (în care) voi tăia toate armele, astfel încât să nu aibă Domul de Fier care să îi protejeze”.

Biden a insistat, totuşi, că Netanyahu “trebuie să acorde mai multă atenţie pierderii de vieţi nevinovate ca urmare a acţiunilor întreprinse”.

Conform AFP, a adăugat că “după părerea mea, el (Netanyahu) face mai mult rău decât bine Israelului”.

Preşedintele SUA şi-a repetat apelul pentru o încetare a focului de şase săptămâni în vederea eliberării ostaticilor şi a livrării de ajutoare populaţiei palestiniene, deşi negocierile par să se fi blocat.

Întrebat dacă se poate ajunge la o încetare a focului înainte de Ramadan, care începe pe sau în jurul datei de 10 martie, preşedintele american a spus:”Cred că este întotdeauna posibil. Nu renunţ nicicând la asta”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *