Politică

Neutralitatea este o iluzie. R. Moldova nu intră în NATO, dar nici nu va fi acceptată în UE

În iulie vom „celebra” 28 de ani de „neutralitate” teoretică, în realitate vedeți și voi ce se întâmplă.

Probabil, cândva, istoricii sau sociologii o să fie în stare să explice corect ce-i în capul politicienilor de la putere din Chișinău în ultima lună. Mihail Popșoi, vice-președintele PAS spune că „Statutul de neutralitate este singura metodă pe care o avem la îndemână care ne poate asigura pacea și securitatea”.

Stau și mă întreb ce-i cu acest magnific statut de neutralitate care ne asigură securitatea când R. Moldova are trupe militare ale altor state pe teritoriul său.

Mandatul legal dat Guvernului este să asigure neutralitatea Moldovei”, declară Nicu Popescu la Bruxelles. Nimeni nu l-a întrebat cum poate Guvernul să asigure neutralitatea când ai deja trupe străine pe teritoriul tău aflate sub controlul unui regim separatist dirijat de Moscova. Dacă, doamne ferește, rușii ajung la Odesa iar trupele rusești din R. Moldova vor ataca Ucraina, ce se va alege din „asigurarea neutralității”?

Chișinăul are noroc chior că Zelenski în noaptea de 24 februarie nu a ascultat de ambasadorul Germaniei la Kiev, care i-a recomandat președintelui Ucrainei să fugă pentru că rușii îi vor ocupa țara în 3 zile. Expertiza analitică a occidentalilor față de problema rusească nu valoreaza 2 bani, cine îi ascultă – își pierde timpul. Ambasadorul american pe 24 februarie încerca să-l convingă pe Zelenski să fugă din Kiev cu ajutorul SUA, spre norocul nostru acesta a refuzat să se predea și să predea Ucraina.

Situațiile de criză arată clar cât și ce valorează fiecare. Ne-am convins încă odată că politicieni din Chișinău sunt niște lași, cu o mentalitate primitivă, provincială și fără niciun fel viziune strategică. În 2014, Ucraina era stat neutru. Cu ce i-a ajutat asta? 

Astăzi fără NATO, mâine fără UE

Este evident că decizia Maiei Sandu și a PAS să declare sus și tare că R. Moldova nu vrea în NATO, nu este o decizie suverană a „poporului”, dar o capitulare în fața unei potențiale agresiuni rusești. Deși această poziție ar trebui să întărească securitatea R. Moldova, nu face altceva decât să le transmită rușilor că suntem dispuși să renunțăm la suveranitate dacă în schimb nu vom fi ocupați din nou. Ce va face Maia Sandu dacă i se va spune de la Moscova că dacă nu renunțăm la aspirația de aderare la UE, Chișinăul va fi ocupat? Va insista că în Constituție scrie că suntem neutri? Din păcate pentru noi, armata Federației Ruse nu este obligată să respecte Constituția altor state.Dacă „blitzkriegul” împotriva Ucrainei ar fi funcționat, fără dubii R. Moldova ar fi fost invadată. Foto: Marioneta lui Putin prezintă în direct direcția de atac asupra RM.

Din moment ce benevol renunți la suveranitate odată, ce-l oprește pe agresor să te amenințe din nou?

Lipsa de coloană vertebrală a Chișinăului este cu certitudine observată și de Kiev și de Bruxelles și Washington. Șansele ca UE să primească R. Moldova în următorii 50 de ani sunt zero. R. Moldova este singură în fața rușilor, neutralitatea este o iluzie, iar Maia Sandu, Gavrilța și Popescu trebuie urgent să înceteze să mai mintă societatea. Cât se poate să vindeți gogoși despre neutralitate? Niciun stat din lumea asta nu recunoaște statutul de neutralitate a R. Moldova, nicio armată din lumea asta nu este obligată să respecte Constituția RM.

Rusia pierde războiul, R. Moldova va rămâne izolată

Dacă în primele zile după invazia rusească în Ucraina, atitudinea precaută a Chișinăului era cât de cât potrivită având în vedere situația din teren, acum realitatea este cu totul alta. În esența sunt două scenarii mari pentru cum putea evolua situația.


Ucraina se simte trădată de atitudinea lașă a Chișinăului

În primul caz, Rusia ocupa Ucraina repede, iar invazia R. Moldova era doar o simplă formalitate. Pentru că de ani de zile, moldovenii se ocupă de „unificarea societății”, elementele pro-rusești n-au fost deranjate și o duc bine. Dacă Rusia invadează R. Moldova, Dodon, Ceban și Vlah îi vor întâmpina cu pâine și sare, SIS-ul pare mai degrabă preocupat să lupte cu unionismul decât cu pericolul rusesc. Din fericire pentru noi, având noroc că Ucraina n-a acceptat să-și cedeze suveranitatea în fața pericolului rusesc, așa cum face Chișinăul, Rusia este foarte aproape să piardă lamentabil acest război. Caz în care, atitudinea Chișinăului astăzi este complet greșită și ne-adecvată schimbărilor care au loc în regiune și în Europa.

Asistăm cu toții la un eveniment colosal și anume sfârșitul putinismului, dar în loc ca R. Moldova să fie clar de partea învingătorilor, lașii sfătuiți de neghiobi de etnie germană garantează că acest stat rămâne în continuare în afara lumii occidentale.

Chiar dacă putinismul va mai rezista o perioadă, Rusia va fi distrusă economic și izolată totalmente politic, iar oportunitatea R. Moldova de a-și rezolva problema fundamentală cu transnistria a fost irosită. Până la urmă, dacă nu ești în stare să-ți asumi niciun risc, de ce să speri că cineva își va bate capul cu integrarea ta în UE?

Paradoxal, deși situația în care se află Ucraina este dramatică, șansele ca ei să intre în UE sunt reale în timp ce R. Moldova ar trebuie să uite despre asta. Motivul este simplu – ei luptă anume pentru asta. Ucrainenii mor zilnic pentru dreptul ca țara lor să fie suverană și liberă de a-și decide singuri soarta, în timp ce R. Moldova a capitulat și tremură de frică în fața Moscovei.

24 martie 2022


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

 1. Bravo D-nei autoare, in afara de un articol bine inchegat si demonstrat, este de mult timpul sa spunem lucrurilor pe nume. Timpul nu asteapta d-na Presedinte Sandu, iar consultantii Domniei Voastre duc ‘political correctness’ in ridicol !! Basarabia trebuie sa riste CEVA pana nu e prea tarziu ori consultantii occidentali ARE NEVER to be used as the ultimate magic weapon, ei ‘lucreaza’ doar in conditii ideale ‘de laborator’, a se vedea sfaturile absurde de a negocia cu Transnistria in formula ‘5+2’, r u kidding me !? Ei traiesc in lumea aia pe care o stiti de la Washington si Domnia Voastra, acolo va credeti oare in Palat la Chisinau?

 2. dată ffind poziția geografică, rep. moldova are de ales din a fi în ue/nato/prin românia sau a fi parte din uniunea sovietică.
  la ora actuală, rep. moldova este ca și cum ar face parte din uniunea sovietică, dar are posibilități de salvare.
  aceste posibilități de salvare se pot pierde și aparteneța rep. moldova la uniunea sovietică va fi bătută nu în cuie, ci în piroane grele.
  partea proastă este că varianta „prin românia” încă nu a fost verificată ca fiind viabilă.
  chiar dacă dorința românilor de unire a rămas constantă, poziția parlamentului român nu este cunoscută în situația în care nu se fac simulări.

 3. Trebue descifrat
  langajul rusofilului Dodonoff si Compania komunista
  prin politica dusa de PAS, care continua sa suga
  dela Ocupantul Rus. Prin politica pro rusa pe care
  toata lumea o vede PAS indica kremlinului ca este
  asteptat cu flori si kazacioc la Kisinev. UE si NATO
  nu sunt interesante pentru politicienii MOLDO
  IVANOVI .
  Nu trebue sa ne imbatam cu apa rece si intrebarea
  este cat timp Romania va mai cheltui orzul
  pe gaste.
  Umbrela rusului pentru ei este mai sigura decat
  NATO , asta se vede in Ukraina.

 4. Toți moldoivanii, că sunt simpli „cetățeni” sau „vajnici” paliticieni, au o trăsătură predominantă și anume le place să fie curve sau, mai pe românește, le lipsește cu desăvârșire coloana vertebrală. Educație moscălească de „înaltă” clasa, ce mai, se vede la fiecare pas… Pas am spus…

 5. RM are nevoie de un moment tip Snagov 1995 in care toate fortele politice din RO s-au aliniat catre Europa si UE fara exceptie. Abia apoi s-au depus cereri de tot felul de candidati la UE in RO si lucrurile au fost luate in serios ! La acest moment in RM singurii care vor Europa sunt cei de la putere si eventual majoritatea electoratului acestora (desi multi i-au votat pentru pomeni europene ceea ce au venit – aci si-au tinut priomsiunea). Este o ruptura majora intre putere si societatea RM inca rusificata intr-o opinie generala ! Cu o societate derusificata comunisti si socialisti nu ar mai exista in RM ! Un moment de rusine pentru RM si mai ales politicienii pro europeni este ca nici macar in Belarus nu s-a organizat ce s-a organizat la Chisinau de 9 mai ! Rusine ! Sa nu se creada ca Europa nu vede ! In Europa nimic nu-i posibil pe repede inainte asa ca vor muschii moldovanilor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.