CSI / RusiaInternațional

Nici măcar China nu mai are nevoie de petrolul Rusiei: Țara orientală care a dat lovitura fatală exporturilor Moscovei

Petrolul iranian împinge producătorii ruși de pe piața chineză: tendința de inversare tocmai a început, iar în următoarele luni, volumul livrărilor din Iran va crește, la rândul său, prăbușindu-le pe cele rusești, scrie Bloomberg.

O nouă „lovitură” adusă economiei ruse. Rafinăriile private de petrol, care sunt considerate principalii clienți de petrol din China, preferă livrările iraniene datorită prețului mai atractiv.

Potrivit unor surse din piață, achizițiile de petrol iranian de către rafinăriile chineze au crescut cu 20% în martie, la 800.000 de barili pe zi. O altă sursă anonimă citează o cifră de 1,2 milioane de barili.

Nu sunt disponibile cifre oficiale privind aprovizionarea, deoarece China nu înregistrează astfel de importuri de la țări sancționate internațional în statisticile sale oficiale.

Experții menționează o serie de motive pentru care China trece la materii prime din Iran și anunță vești neplăcute pentru Rusia. Principalul motor în această direcție a fost creșterea prețului petrolului rusesc de export în comparație cu livrările din Iran.

Bloomberg citează următoarele date: un baril de petrol rusesc se tranzacționează în prezent cu o reducere de aproximativ 10 dolari față de indicele de referință european Brent, petrolul ESPO – cu o reducere de 6 dolari. Iar petrolul iranian este vândut cu o reducere de până la 12 dolari pe baril, motiv pentru care chinezii au trecut la el.

În ianuarie, viceprim-ministrul rus Alexander Novak s-a plâns lui Putin, în timpul unei întâlniri, că principala problemă în privind scăderea veniturilor din petrol este reducerea mare a prețului petrolului rus față de nivelul de referință Brent.

Putin, la rândul său, l-a instruit pe Novak să se gândească la cum să limiteze impactul reducerii asupra bugetului rus. Dar nici acest lucru nu a ajutat – Moscova continuă să piardă venituri din vânzarea „aurului său negru”.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *