Opinii și Editoriale

Nicolae Negru: „Adevărata stare de spirit a societății va ieși la iveală în timpul protestelor anunțate de partidele de opoziție”

Vectorul european al Republicii Moldova ar putea fi influențat de rezultatele războiului din Ucraina. Astfel de declarați îi aparține comentatorului politic Nicolae Negru, potrivit căruia aspirațiile Chișinăului de eurointegrare depind de evoluțiile crizei de securitate din regiune.

Războiul din Ucraina influențează și starea de spirit a societății din Republica Moldova, iar dorința cetățenilor de a da jos sau de a menține la putere actuala guvernare va fi vizibilă în timpul protestelor anunțate de reprezentanții opoziției, transmite Știri.md cu referire la IPN.

De asemenea, Nicolae Negru mai spune că obținerea statutului de candidat la aderare este un merit al actualei guvernări, dar și o consecință a agresiunii militare ruse asupra Ucrainei. Dezideratul eurointegrării depinde atât de evoluțiile războiului, cât și de politicienii de la Bruxelles, care ar putea pune pe pauză procesul de extindere a Uniunii Europene.

„Factorul extern ar putea juca un rol nu tocmai pozitiv în aspirațiile noastre europene și ireversibilitatea vectorului european. Obținerea statutului de candidat s-a produs sub influența factorului extern, a războiului din Ucraina. E adevărat, dacă n-am fi avut o guvernare corespunzătoare, eram în tandem cu Georgia. Depinde și de Uniunea Europeană. Se pot schimba lucrurile, pot veni care pot îngheța procesul de extindere și în Balcani și în Est. Sarcina noastră este să ne facem lecțiile, dar să rămânem lucizi și să nu ne facem iluzii prea mari. Lucrurile nu se vor întâmpla ușor, e mult de lucru și pe interior, dar și în exterior”, a declarat Nicolae Negru în cadrul unei dezbateri de la IPN.

Guvernarea de la Chișinău trebuie să le explice cetățenilor riscurile atragerii Republicii Moldova în sfera de influență rusească, iar rolul mass-media în acest sens este primordial.

„La această etapă, cursul european al Republicii Moldova depinde mai mult de factori externi, decât interni. Mă refer la rezultatele războiului din Ucraina. Ce vor spune Dodon, Voronin dacă forțele ruse vor suferi eșec în Ucraina? Din punctul de vedere al lui Dodon, Voronin, acum trebuie să facem abstracție de faptul că în Ucraina se comit crime. Numindu-ne o societate creștină, noi nu putem face abstracție de ce se întâmplă și de latura morală a lucrurilor. Cred că cetățenii noștri ar înțelege foarte bine acest lucru dacă li s-ar explica”, a mai menționat comentatorul politic.

Adevărata susținere a actualei guvernări din partea cetățenilor nu poate fi percepută prin prisma sondajelor sociologice, care nu conțin opiniile diasporei. Potrivit lui Nicolae Negru, adevărata stare de spirit a societății va ieși la iveală în timpul protestelor anunțate de partidele de opoziție.

„Republica Moldova se menține pe linia de plutire, iar asta se datorează Uniunii Europene, României. Cetățenii deocamdată nu au motive să răstoarne actuala guvernare, așa cum cere opoziția. În acțiunile opoziției putem suspecta factorul extern. E o luptă geopolitică și ea se răsfrânge și influențează și raportul de forțe din interiorul Republicii Moldova. Vom vedea adevărata stare de lucruri atunci când opoziția va chema oamenii în stradă. Să vedem dacă oamenii vor ieși în stradă, dar oamenii să iasă de bună voie, nu aduși forțat, finanțați”, a mai spus Nicolae Negru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Dle Negru, mai aveți de lustruit imaginea guvernanților actuali, care au dus țara de râpă? Dvs înțelegeți care este rolul președintelui și a prim-ministrului într-un stat parlamentar. Nu vă doare limba, stimabile? Rușine, mass media de kakao… Moldoboi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *