Actualitate

Nicolae Negru: De ce presa rusă lansează mesaje unioniste

Când presa rusă din Moscova devine, nitam-nisam, unionistă, ce credeți că urmărește ea, stimați cititori? „Integrarea europeană ocolind România”, „Moldova merge în Europa ocolind România”, „Sandu își duce țara sa în UE, nu în România”, sunt titluri din mass-media rusă pe marginea Summitului Comunității Politice Europene, organizat la Bulboaca pe 1 iunie (citate de pe ava.md). Intenția nu e greu de ghicit: se aruncă astfel semințe ale discordiei între București și Chișinău, se bagă zâzanie între unioniști și restul europeniștilor din Republica Moldova, se vrea scindarea susținătorilor PAS în două tabere beligerante, între cei care doresc intrarea în UE prin reunirea cu România și cei care doresc să ajungă în UE alături de România.

Unii unioniști s-au și lăsat prinși, din naivitate sau în virtutea misiunii, în campania rușilor de demonizare a Maiei Sandu, acuzând-o că ar intenționa să fenteze autoritățile române, ca să ajungă în Europa pe spatele românismului, în detrimentul unității naționale, ocolind România, că nu ar fi sinceră, că nu ar manifesta suficientă recunoștință și ar profita de generozitatea Bucureștiului, fără a da ceva în schimb etcetera.

Situația amintește întrucâtva de cea de până la 2001, când unionismul era monopolizat, nu fără ajutor de peste Prut, de un lider cu „doi plămâni diferiți”, unul român, iar celălalt rus, kaghebist, ca să fim mai concreți. Cu cine credeți că lupta el cu înverșunare, folosind ziare fondate pe bani românești? Cu intelectualii unioniști din Congresul Intelectualității, din Partidul Forțelor Democratice, pentru că nu-și manifestau declarativ, deschis, intenția de reUnire a Republicii Moldova cu România. Acest lider fariseic a jucat rolul decisiv în demiterea Guvernului proeuropean al lui Ion Sturza, exact înainte de Summitul de la Helsinki, când Republica Moldova era citată de presa europeană alături de alte state est-europene cu șanse de a fi incluse în lista candidaților pentru aderare la Uniunea Europeană. După ce formațiunile concurente, unioniste și proeuropene, au ratat, în 2001, intrarea în Parlament, liderul cu plămân kaghebist a eliminat obiectivul unionist din programul și statutul partidului, făcând alianță cu Partidul Comuniștilor, ajungând în funcția de viceprim-ministru.

Acum FSB dorește din nou radicalizarea unioniștilor și despărțirea lor de restul europeniștilor, pentru a împiedica începerea negocierilor de aderare la UE și a menține în continuare Republica Moldova într-o poziție „neutră”, în zona gri, vulnerabilă în fața acțiunilor războiului hibrid de restabilire, într-o formă sau alta, a Uniunii Sovietice. Pentru Moscova miza de azi e chiar mai mare decât cea din 1989, când oficializarea limbii române și revenirea la alfabetul latin putea fi considerată un compromis temporar, în cadrul URSS. Atunci ea ascundea intenția și speranța unei restaurații, a unei revanșe, după încheierea perioadei numită „perestroika”. Acum însă, dacă intră în UE sau se reunește cu România, sub umbrela NATO, Republica Moldova va fi pierdută pentru Rusia, recuperarea ei într-un viitor previzibil va fi aproape imposibilă.

Din disperare, Moscova imperialistă, revanșardă recurge la unionism, e ultima ei șansă. Acum se vede că FSB a anticipat resurecția sentimentelor unioniste și a avut grijă să-și infiltreze oamenii săi în această mișcare, pe ambele maluri ale Prutului, la Chișinău și București. Falșii unioniști pot fi recunoscuți după mesajele lor radicale, de neacceptare a integrării europene decât prin reunificarea cu România, după atitudinea dușmănoasă (nu critică) față de PAS și demonizarea Maiei Sandu. Un adevărat unionist va conlucra cu toți cei care pledează pentru ruperea definitivă și îndepărtarea de Rusia. Acesta e sensul adevărat al luptelor politice și geopolitice de azi.

Numai după ce ne desprindem de Rusia putem discuta cum ajungem în UE. Azi, în plin război al Rusiei pentru recucerirea Ucrainei, când Republica Moldova supraviețuiește datorită curajului și dârzeniei ucrainenilor, această polemică pare similară cu cea despre sexul îngerilor în Constantinopolul asediat.

Sursa Ziarulnational

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Iar au dat ordin mafiotii corupti moldovenisti anti-romani ce conduc R.Molotova ordin jurnalistilor platiti sa scuipe in unionism si ideea de re-unire.

  2. Chestia este că ăștia cu aderarea la UE la Sfântu Așteaptă (cică în creierele lor intoxicate de propaganda din ailaltă în 2030 (probabil niciodată)) și nu prin reîntregirea RO nu prea vor să se desprindă de Rusia (vezi CSI, vezi MoldovaGaz (Gazprom), vezi încă limba rusă peste tot etc.) . Ăștia unioniști sunt realiști și vor reforme pe bune nu spoială sau praf în ochi ceea ce ăilalți nu sunt capabili find rusofili mulți chiar romanofobi. Acești statalisti nu is foarte diferiți de ăia ai Rusiei atâta că cad un buzunar$ poate mai mărinimos dar ei nu vor să fie parte a unei națiuni din care fac parte că vor sau nu (cea românească). Este un separatism mercantil pur nu are un fundament istoric sau național. RM nu va intra în UE niciodată – mai discutăm pe subiect – păcat că mergând aiurea într-o direcție atât Sore Est cu ăilalți sau Sore Vest cu ăștia s-au depopulat satele și orașele. Eu nu știu în câte limbi cineva trebuie să le zică și astora și alora dinainte că singura integrare oameni deștepți s-au riot de imperiu a fost cu RO. Toate cotiturile astea stataliste aiurea au creat și crează și vor crea atâtea probleme la intern și extern pentru teritoriu încât vor distruge și ceea ce a mai rămas. La un moment dat trebuie reîntors la originea situației iar aceea a fost de renaștere națională românească (1989-1990) și nu moldovenista, nu statalista (?) și în nici un caz nu rusă(!). Consider timp pierdut toți cei 30 de ani cu i statalitate desuetă și căutarea unei identități alta decât cea românească. Sănătate!

  3. Oligarhii moldoveni si-au scos marionetele feminine la inaintare deoarece e mai greu sa acuzi o femeie de coruptie si intentii rele. Vlad Filat o are pe marioneta Maia Sandu, Ilan Shor pe Mariana Tauber, Rusia in Gagauzia pe Irina Vlah si mai nou alta femeie marioneta.
    Maia Sandu e eleva si marioneta oligarhului mafiot Vlad Filat si are ordin sa duca politica lui mai departe: promovarea intrarii INEXISTENTE a R Molotova in UE pe banii si spatele Romaniei in special dar si a UE si SUA. Maia Sandu marioneta lui Filat are misiunea de a tine R Molotova zeci de ani de acum inainte intre est si vest, pe drumul INTERMINABIL “spre integrarea in UE” pt ca el Filat si alte clanuri mafiote sa ramana la conducere, putere si cu schemele de facut bani si in acelasi timp mulgerea de bani petrol gaz etc a Romaniei, a UE si SUA… dar in acelasi timp pastrand baza militara rusa Transnistria pt ca intrarea in UE sa nu aiba niciodata loc si bineintelea 80% canale TV si radio in limba rusa pt a pastra populatia rusificata si divizata si spre est si spre vest pt a se asigura ca R.Molotova ramane intre est si vest ca pana acum cu Filat, Maia Sanda si alti oligarhi si disperati dupa putere, bani, scheme de facut bani pe spatele cetatenilor. Acest jurnalist scrie exact cea ce ii comanda stapanii lui mafioti-corupti moldovenisti si anti-romani. Presa in R.Molotova e aproape 100% sub controlul oligarhilor moldovenisti anti-romani (Maia Sandu, Filat, Plahotniuc inainte) si a Rusiei.

  4. De ce sa ne unim cu Romania? Sa ne pierdem functiile, puterea si schemele de facut bani pe spatele cetatenilor ? Nu mai bine ramane in continuare intre Est si Vest prostind lumea cu “integrarea fara sfarsit in UE separat de Romania si astfel sa ramane noi (Maia, Filat, Plahotniuc, etc) sefi peste R.Molotova la putere si scheme de facut bani ? Ce daca prin Re-unirea cu Romania cetatenii R.Moldova ar intea imediat in UE si ar avea salarii si pensii de 3-4 ori mai mari, important e sa ramane noi la putere (Maia, Filat, Plahotniuc, etc), noua sa ne fie bine, ca altfel intr-o Romaniei re-unita poate justitia romana ne confisca averile facute ilegal pe spatele cetatenilor si poate ne baga si la inchisoare… ia sa punem noi jurnalistii nostrii corupti sa mai scuipe in RE-Unirea cu Romania !!!

    1. Foarte bine spus Roman! Ai mare dreptate…Turcia sta de 30 de ani…albania, muntenegru din 2003..Inainte de razboi nici naiba nu se gandea la moldova…Au fost invitate pe fond emotional. Sa ai o sansa uriasa de reunire si a doua zi sa fii in ue si nato, nu.mai.prinzi asa ceva. Politicienii din moldova au ramas in urss. Rusii trebuiau pusi demult cu botul pe labe. Presa si tv numai in limba romana, atat. Deja romania e de 17 ani in ue si decalajul e enorm intre state…pib per capita de 5 ori mai mare.. In 1990 moldova avea cu cati dolari in plus fata de romania. Evolutia romaniei este uriasa, dar multi zomby din moldova vor saracie si mizerie ruseasca. De ce maia sandu nu scoate moldova din csi?

      1. R.Molotova niciodata nu a avut un PIB per capita mai mare decat Romania, si in 1990 PIB-ul per capita in Romania era (1600 $) cu 60% mai mare decat in R.Molotova (1000 $) iar azi e de 4x mai mare in Romania.
        Mafiotii moldovenisti-statalist anti-romani ce conduc R.Molotova MINT spunand ca R.Molotova a fost mai bogata decat Romania in 1990 pt a da populatiei impresia ca R.Molotova separata (si sub conducerea lor) poate fi mai bogata decat Romania si deci nu e nici o nevoie de re-unire, ca R.Molotova si separata poate fi mai bogata ca Romania asa ca in 1990.
        Mafiotii ce conduc R.Molotova sunt mana in mana cu Rusia, asa cum au fost si Maia Sandu cu Dodon ani la rand sau mai inainte Plahotniuc-Filat-Shor-Dodon uniti impotriva re-unirii cu Romania, Rusia din motive geo-strategice iar mafiotii locali (Maia Sandu, Filat, Shor, Plahotniuc etc) de frica ca isi vor pierde puterea, functiile si schemele de facut bani intr-o Romaniei reintregita unde justitia isi face treaba.

      2. Cocos Ludwig sa-l iei pe Fritz din Cotroceni si pasol na Deutsche Demokratische Republik sclavilor. Voi nu aveti dreptul sa vorbiti in numele Romanilor. In 17 ani din care 9 sub lunaticul tradator si useless din Sibiu, un tren Bucuresti – Suceava face 14 ore, merge mai incet decit in 1950 / locomotivele cu aburi. Tencuiala de pe case le cad oamenilor in cap pe trotuar, sate fara locuitori, o armata de birocrati cretini, batrini care se zbat sa traiasca de azi pe miine, furturi in masa. Lunaticul tau a schimbat constitutia ca sa-i cheme pe americani pe teritoriul nostru. Ar schimba americanii constitutia ca trupele romanesti sa fie stationate in US? Eroul tau Fritz, a adus Romania la o datorie de $175 Miliarde pina acum (nici ei nu mai stiu), si se estimeaza ca pina in 2028 sa abunga la 281 MILIARDE adica 100% GDP. Asta este evolutia uriasa a Romaniei. Banditul tau din Cotroceni a vindut si vinde neamul RO fascistilor neoliberali din Berlin iar Muia in Moldova il urmeaza. Tocmai am citit ca in Naziland au arestat un jurnalist care l-a criticat pe cap de condom Scholz. Parca si Hitler se lauda cu partudul lui “democrat”

        1. PIB per capita / putere de cumparare 2023
          Romania- 41.000 $
          Rusia – 34.000 $
          R.Molotova – 16.000 $ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          ————————————-
          Salar mediu net 2023
          Romania- 925 euro
          Rusia – 640 euro
          R. Molotova – 440 euro !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. Tavarișci Negru, hai să fim corecți și cinstiți și să analizăm lucid situația din RM, iar de aici putem deduce logic ce e mai bine pentru trăitorii în această „țară”:
    I. Este RM o țară în accepțiunea modernă și general acceptată a termenului???
    I.1 Își controlează RM întregul teritoriu?
    I.2 Are RM instituții statale puternice, reziliente și independente (includem aici, armata, justiția, poliția, sistemele de informații, sistemul medical și educația)?
    I.3 Partidele politice și politicienii din RM fac politică în interesul cetățenilor RM și a statului RM sau sunt ghidați de alte interese și centre de putere?
    I.4 Există o limbă comună de comunicare între cetățenii RM, general acceptată și cunoscută de către populație?
    I.5 Are RM o economie puternică, autosuficentă care să îi permită o dezvoltare permanentă, într-un ritm normal de 2-3% pe an?
    I.6 poate supraviețui RM fără granturi și alte pomeni de la donatorii externi (UE, SUA, Japonia, România)?
    II. Cum se împacă „independența și neutralitatea” RM cu trupele rusești din transnistria, cu statutul de mebru csi și cu locația geopolitică în care e situată RM???
    III. Populația trăitoare în RM are idealuri, aspirații și interese comune, convergente???
    III.1 Au cetățenii RM dorința de a munci, de a se (auto)educa și de a ști de unde vin și încotro vor să ajungă?
    III:1 Care este componența etnică a populației RM? (la ultimul recensământ 78% declarați moldoveni și 7% declarați români, deci o etnicitate moldovenesc-românească de 85%)
    III.2 Cum se raportează populația RM la apartenența la neamul românesc și care sunt biasurile și fobiile (întreținute propagandistic) pentru ca această populație să se simtă „altceva” dar nu români???
    IV. Cum se pot rezolva problemele existente în societatea din RM astfel încât să se ajungă la untitate și la convergență de idei și interese???
    IV.1 Prin cunoașterea adevărului istoric, a strămoșilor și a prietenilor și dușmanilor avuți de-a lungul istoriei
    IV.2 Prin recunoașterea cinstită a problemelor existente, asumarea lor și adresarea lor corectă, directă și prin dialog permanent cu cetățenii.
    IV.3 Prin cristalizarea de idei (exprimate politic) și a unei mase critice în societate care să susțină acele idei.
    IV.4 Prin închiderea centrelor de extremism și antistatalism ce reprezintă interese rusești în zonă (UTA Găgăuzia, Transnistria) și adresarea de mesaje clare și corecte cetățenilor ce locuiesc în aceste teritorii, simultan cu ruperea acestora de la sursele propagandistice ruse.
    Când toți „politicienii” maldavani vor acționa numai și numai în interesul național și al cetățenilor din RM va reieși clar că acest „stat” nu își are rostul existențial decât ca o contrapondere rusească la România, ca o pepinieră de cozi de topor ce „vorhesc românești” dar au secera și ciocanul în suflet și nu doresc decât ca să le fie lor și familiilor lor „ghini”. Noțiunile de demnitate, caracter, țară, neam le sunt străine și împotriva firii.

  6. Nu cred ca romanii mai sunt in “limba” sa se uneasca cu R. Moldova, dupa atatia zeci de ani. In plus conf. Declaratiei presedintelui Romaniei – tara noastra nu v-a lupta cu trupe pentru R. Moldova, o v-a ajuta doar material.

  7. Traiti-va visul ue si al deznationalizarii, ar ruperii de Tara Mama. In curand o sa aflati ca e cosmar si drept in bratele rusilor o sa va aruncati, sau ale haholilor, facand astfel sa rodeasca in voi samanta mancurtizarii plantata de muscal in 1812. Pe zi ce trece va instrainati mai tare. Inevitabil, cordonul de argint o sa se rupa. Din ce in ce mai multi dintre cei care erau gata sa treaca iarasi Prutul la nevoie, se lamuresc ca sunteti o cauza in curand pierduta. O vreme, continuati sa bateti cu pumnul in masa pretinzand ceea ce credeti ca va e cuvenit. O sa primiti, nici o grija. Dar, la un moment dat zambetul vostru amagitor o sa va inghete chipul intr-un mare curcubeu.
    p.s
    Nu-i bai daca renunti la proiectul de lege nr 57, oricum nu duceti cu presul pe nimeni. Astfel va imprieteniti si mai tare cu ciurharii euro-kominternisti a caror mascota e Ana Blandiana. Poanta precum ca cine nu vrea ue face jocul moscovei e menita sa radicalizeze lucrurile. Continuati, astfel adanciti si largiti Prutul despartitor.

  8. 1. Punct de vedere corect al autorului. Nici troienii nu au vrut să-i creada pe Casandra si pe Laocoon.
    2. Maia Sandu face ceea ce trebuie. Pas cu pas, până acum a făcut mai mult decât toți precedenții la un loc. Și nu cred că își va incheia mandatul înavuțită cu kulioace, vile și alte averi. Și asta e foarte deranjant pentru cei la care le fuge pamântul de sub picioare.
    3. “Dacă nema putirință ce mai chichirez gâlceava”. Curentul unionist ar trebui să ajungă macar la 66% (și nu prin folosirea de invective, oricât de justificate ar părea la un moment dat). Până atunci târâș pe coate, că apa e mică. România, ca orice mamă are datoria, cât și cum poate, să aibă grijă de copiii ei, chiar dacă unii sunt handicapați, rătăciți, sau pierduți prin lume.
    4. Unirea cu o Românie ieșită din NATO și UE, cu protecția trupelor pacificatoare de la Tiraspol ar putea fi soluția de avarie pentru o vreme pentru unii vizionari mai mult sau mai puțin creduli.

    1. Pentru punctul 3 întreb, așa din curiozitate, un istoric din RM: ce nație trăiește în RM și ce legătură are cu România?
      Pentru punctul 4 mai ia lumină de la tiraspol, maskva și alte zone „iluminate” de fierbințeala ruskii mir. Noi românii NU o să ieșim din NATO și UE taman din cauză de moscălie.
      Voi cetățenii RM știți voi mai bine ce înseamnă să șii „neutru șî independent”!!! Să vă fie cât mai di ghini!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *