Politică

Nicolae Negru: Guvernul a reușit să mențină Republica Moldova pe linia de plutire în pofida unor condiții extraordinar de grele

Viitorul Guvern în frunte cu Dorin Recean trebuie să asigure în primul rând continuitatea cursului de integrare europeană a Republicii Moldova, consideră experții, scrie Radio Chișinău.

Principala reușită a Guvernului Gavriliță a fost obținerea statutului de țara candidată la UE de către Republica Moldova, iar acest curs trebuie continuat. 

Nu întotdeauna schimbarea unui Guvern are loc din cauza nereușitelor, uneori motive politice determină remanierea. În opinia lui Nicolae Negru, liderii PAS au făcut o mișcare strategică, acesta fiind un calcul politic pentru viitor:

„Au fost totuși niște realizări, unele le putem numi istorice, de exemplu obținerea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Guvernul a reușit să mențină Rep. Moldova pe linia de plutire în pofida unor condiții extraordinar de grele. Nici un guvern, se poate spune cu certitudine că nici măcar cel din 1992 nu a trebuit să facă față unor asemenea provocări cum a făcut guvernul Gavriliță”, a declarat Nicolae Negru.

Premierul desemnat Dorin Recean a declarat că prioritățile sale vor fi ordinea și disciplina din instituții, economia și investițiile, pacea și stabilitatea, dar și integrarea europeană.

Viitorul Guvern în frunte cu Dorin Recean trebuie să asigure în primul rând continuitatea cursului de integrare europeană a Republicii Moldova, a mai subliniat analistul politic Igor Boțan:

„Cel mai important lucru pe care trebuie să-l înțeleagă cetățenii este acel că un Guvern nou care vine să facă lucrurile la care s-a referit domnul Recean trebuie să mențină perspectiva integrării europene. Deci, această guvernare, doamna președinte, majoritatea parlamentară, trebuie să aibă în vedere că noi cetățenii vrem continuarea cursului de integrare europeană după expirarea mandatului”, afirmă Boțan.

Dorin Recean a fost desemnat pentru funcția de premier vineri, 10 februarie. Parlamentul are la dispoziție  15 zile pentru a vota programul și componența noului guvern.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Ce-i drept, nu-i strâmb! RM a început să se trezească din lunga hibernarea istorică. Dar, de la vorbă pân-la faptă, cale lungă, cale dreaptă! Problema este că mai sunt mulți, mult prea mulți hadicapați, speculanți și visători notorii, care cred că Dumnezeu dă, dar rușii pun în traistă! Cu câteva floricele firave încă nu se face primăvară, iar puturoșii de meserie vor spune la toate, că nu se poate. Cu tipica și dubioasa echilibristică de stat, de stat cu curul în două bărci, ridicată chiar la rang de rațiune de stat – neutru, statalist, moldovenist – nu se știe cine și mai ales cât timp se va prinde în hora republicană moldovenească transpruteană, sau la ”bătuta pe loc”! ”Noi cetățenii” (multietnici!) ai RM, este o expresie foarte generică, pentru o ”națiune” care încă se inventează, negându-și rădăcinile, istoria și limba. La începutul începuturilor și la urma urmelor, ar fi necesar un răspuns la o întrebare cât se poate de firească: ”CINE suntem și CE vrem?”

    1. Noi vrem sî șii ghini sî nu șii rău, sî pretenim cu tătî lumea, sî șim jițelu diștept „șî cu estu șî cu vestu”, noi vrem sî șim „națiunea civică moldovinescî”, adicî un fel di mort cu plua sculatî…
      Vai di chicioari undi nu-i cap…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *