Politică

Nicolae Negru: „R. Moldova are o relație complicată cu NATO din cauza noastră, deoarece nu am determinat strategia noastră de securitate, de fapt nu am avut niciuna”

Alianța Nord-Atlantică (NATO) a susținut întotdeauna că Rusia trebuie să-și retragă trupele, că NATO trebuie să asigure independența Republica Moldova, dar era vorba de o asigurare la modul teoretic. Totuși, relația Republicii Moldova cu NATO este una complicată, deoarece Chișinăul nu a avut niciodată o strategie de securitate, iar „cineva” și-a dorit „să stăm în această neutralitate” și să fim neînarmați, a declarat editorialistul Nicolae Negru, în cadrul unei emisiunii de la TVR Moldova, transmite Ziarul Național.

„Relațiile noastre cu NATO nu au început azi, au început cu ani în urmă, fiind legate de alte aspecte ale existenței și funcționării statului Republica Moldova. Iată că acum ne aflăm într-o situație nouă, Rusia bombardează Ucraina, bombardează centralele electrice, rețelele electrice pentru a-i lăsa pe ucraineni în frig, fără lumină ș.a.m.d. Și Organizația Națiunilor Unite se pomenește în situația asta neputincioasă. Nu există nicio instituție acum în lume care să asigure îndeplinirea normelor internaționale. Un stat mai puternic vedem cum abuzează un stat mai slab, un stat care posedă arme nucleare face ce vrea și nu respectă aceste legi internaționale, iar Consiliul de securitate nu poate face nimic, fiindcă Rusia este membru al Consiliului de securitate, iar Adunarea Generală a Națiunilor Unite poate adopta doar recomandări”, a conchis Nicolae Negru.

Potrivit editorialistului, NATO este partenerul care ne-ar putea ajuta în anumite privințe, atât cât ne permite „neutralitatea” din Constituție.

„Relația R. Moldova cu NATO este complicată și aceasta este complicată din cauza noastră, deoarece noi nu am determinat strategia noastră de securitate, de fapt nu am avut niciuna. Cineva era cointeresat ca să stăm în această neutralitate și se dorește ca R. Moldova să rămâne neînarmată, neputincioasă în eventualitatea unei încercări de ocupație și lucrul acesta putea să se întâmple, dar nu s-a întâmplat, pentru că ucrainenii au rezistat”, a mai declarat editorialistul.

În aceeași emisiune, Nicolae Negru a amintit despre planurile FSB-ului rusesc de a reocupa Republica Moldova, făcute publice recent, dar și de declarațiile unor generali care ziceau că trupele ruse trebuie să intre în Transnistria, iar alții – să ajungă chiar până la Prut.

„O guvernare responsabilă ar trebui să ia asta în calcul și să asigure securitatea și independența R. Moldova. NATO spunea întotdeauna trebuie să asigure independența R. Moldova, dar este o relație complicată a acestui stat cu această organizație”, a punctat Negru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *