Politică

Nicolae Timofti este sigur că din 2014 vom circula fără vize în UE

Preşedintele şi-a exprimat această convingere bazându-se pe discuţiile pe care le-a avut anterior cu mai mulţi oficiali, dar şi din informaţiile de care dispune, scrie IPN.

„Eu vă asigur că cetăţenii Republicii Moldova vor avea dreptul să circule fără vize de anul viitor, chiar în prima jumătate a anului”, a spus preşedintele în cadrul emisiunii „Bună Seara” la postul naţional de televiziune.

Referindu-se la termenul în care Republica Moldova ar putea deveni ţară cu statut de candidat la aderare la UE, Nicolae Timofti a spus că şi-ar dori ca acest lucru să se întâmple în timpul mandatului său, dar nu crede că se va întâmpla aşa. „A fi candidat este o procedură mai îndelungată”, a spus preşedintele.

Totodată, Nicolae Timofti şi-a exprimat încrederea că Republica Moldova se va integra în UE într-un termen mai scurt decât România, care a făcut-o în 14 ani. „Deja avem o experienţă a unui stat cum este România. Pentru a realiza acest program era nevoie de traducere, pregătirea legislaţiei. Acum mai uşor vom avea posibilitatea să trecem această perioadă. Termenul se poate de redus la jumătate”, a spus preşedintele.

Şeful statului a mai menţionat că nu vede Republica Moldova în altă conjunctură politică decât cea a Uniunii Europene. „Personal, nu o să-mi schimb poziţia şi atitudinea faţă de soarta Republicii Moldova. Nu o văd în altă conjunctură politică, altă uniune, decât UE. Noi suntem europeni. Poporul trebuie să înţeleagă că ne va fi mai bine şi mai convenabil să fim în componenţa UE”, a spus Nicolae Timofti.

Referindu-se la regiunea transnistreană, şeful statului a spus că vede viitorul regiunii doar în componenţa Republicii Moldova. „Sper că noi pe parcurs vom reuşi să-i convingem pe oamenii din interior şi pe cei din exterior, că noi suntem în stare să trăim ca până în 1992, împreună”, a spus preşedintele.

În ajunul Summitului de la Vilnius, pe 27 noiembrie, Comisia Europeană a propus co-legislatorilor comunitari să accepte călătoriile fără vize în spaţiul Schengen pentru cetăţenii moldoveni care deţin paşapoarte biometrice. 

SURSA: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *