Politică

Nicolae Timofti promulgă legile asumate de Guvernul Filip

Este vorba de trei legi de modificare a cadrului legislativ în domeniul bancar, trei de legi de modificare a bugetului de stat care prevăd inclusiv reducerea veniturilor și cheltuielilor cu câte 2,2 miliarde de lei. O altă lege, care a stârnit cele mai multe critici, este cea care prevede transformarea în datorie publică a unui credit de 13,6 miliarde de lei acordat sistemului bancar în urma fraudelor din 2014.

Guvernul și-a asumat răspunderea în fața parlamentului acum o săptămână. Opoziția a criticat această decizie și a depus o moțiune de cenzură. Aceasta urma să fie examinată ieri, dar ședința nu a avut loc din lipsă de cvorum. În această situație s-a considerat că moțiunea a căzut. Totuși, deputații socialiști au anunțat că se vor adresa Curții Constituționale în privința încălcării procedurii la ședința de ieri.

Proiectul de transformare în datorie publică prevede că cel 13,6 miliarde de lei vor fi achitate din bugetul de stat, cu dobândă de 5% anual timp de 25 de ani. Opoziția susține că cifra totală va fi de aproximativ 21 de miliarde de lei. Potrivit Guvernului, cifra va fi mult mai mică deoarece vor fi recuperate o parte din creditele fraudate.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *