Actualitate

Nicolae Timofti vrea salarii mărite pentru judecători

Şeful statului a spus în cadrul emisiunii „Replica” de la Prime TV că salariul unui judecător începător trebuie fixat de la 1000 de euro pe lună, al unui judecător cu experienţă – de la 1200 de euro, judecătorii de la Curtea de Apel – 1500 de euro şi 2000 de euro pentru judecătorii de la Curtea Supremă de Justiţie.

Nicolae Timofti a făcut aceste propuneri în contextul acţiunilor menite să diminueze fenomenul corupţiei, inclusiv în sistemul justiţiei. El a spus că pentru ca să nu mai existe corupţie în justiţie trebuie făcute două lucruri: combaterea fenomenului corupţiei şi selectarea minuţioasă a judecătorilor. Combaterea corpuţiei se poate face prin ridicarea salariului, iar pentru selectarea judecătorilor profesionişti este nevoie de o Comisie specială.

Preşedintele ţării a menţionat că ar trebui să fie instituită, pe lângă Parlament, Preşedinţie sau Guvern, o Comisie care să fie formată din reprezentanţi ai societăţii civile, pedagogi, medici, psihiatri şi psihologi care să selecteze judecătorii. Această comisia ar avea statutul unui organ de preselecţie a viitorilor judecători, iar propunerile acesteia ar putea fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii.

Nicolae Timofti s-a mai referit la averile judecătorilor, menţionând că unii din ei şi le-au dobândit prin muncă proprie, inclusiv în perioada verii la negru peste hotare, în timp ce alţii vor trebui trebui să demonstreze provenienţa averilor. Preşedintele a mai spus că va cere instituţiilor abilitate să verifice asemenea cazuri. El a menţionat că, personal, a simţit că trăieşte mai bine după ce a început să primească salariul de judecător împreună cu pensia de vârstă.

Preşedintele a mai declarat că judecătorilor nu trebuie să le fie ridicată imunitatea şi să fie continuată reforma în justiţie iniţiată de Alianţa pentru Integrare Europeană.

Referințe: PRIMUL INTERVIU acordat de Președintele Nicolae Timofti

Referințe: În urmă cu câteva luni TIMPUL.MD  a scris despre salariile extrem de mici pe care le primesc judecătorii din R. Moldova

Sursa: Info-prim.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *