Moldova

Nicu Popescu: PLDM, PD și PL au ajuns să fie partide marginale. Cetățenii așteaptă o nouă generație de politicieni

„Un alt element care transpare foarte bine din sondajele actuale, dar şi din starea şi spiritul cetăţenilor Republicii Moldova este că axarea aceasta excesivă pe discuţia despre PLDM, PL, PD este, într-un fel, depăşită de ceea ce îşi doresc cetăţenii Republicii Moldova. Cetăţenii deja de câţiva ani îşi doresc un nou val, o nouă generaţie de politicieni şi pe centru-dreapta, şi pe centru-stânga. Pe centru-stânga s-a cristalizat această nouă generaţie în jurul lui Dodon şi Usatîi, în ultimii un an şi jumătate-doi ani şi există aceeaşi aşteptare pe centru-dreapta. Şi, de fapt, în ultima jumătate de an această aşteptare pe centru-dreapta s-a cristalizat destul de rapid în jurul Maiei Sandu, Iurie Leancă şi Platforma „Demnitate şi Adevăr”. Dacă discutăm despre centru-dreapta, este important să discutăm şi situaţia din PL, PLDM, PD, pentru că deocamdată aceste partide deţin principala influenţă instituţională în stat, dar şi la nivel local. Dar la nivel macro-politic aceste trei partide au ajuns să fie partide marginale şi principalele fenomene politice pe centru-dreapta nu mai sunt PL şi PLDM, sunt Maia Sandu, Iurie Leancă şi Platforma „DA”, a comentat Nicu Popestu. 

Analistul crede că, deși persistă în societate opinia că finanțatorul PD, Vladimir Plahotniuc ar decide soarta Moldovei, PD nu s-a manifestat ca un partid capabil să guverneze.  

„În aceşti şase ani în care PD s-a aflat la guvernare este foarte greu să arăţi două-trei persoane din PD, doi-trei miniştri sau şefi de agenţii care ar fi marcat spaţiul public printr-un reformism sau printr-un management cât de cât decent al domeniilor gestionate de PD. În sensul acesta, iarăşi, nu vreau să fac speculaţii despre cum s-ar comporta, eventual, PD în viitor, dar, dacă mă uit la lista de miniştri ai Partidului Democrat din ultimii şase ani, nu prea văd nici potenţial uman şi nici voinţă politică de a găsi acest potenţial uman, pentru a reforma domeniile de care s-a ocupat PD în aceşti ultimi ani. În acest sens da, PD pare a fi un jucător politic foarte abil în a juca un joc politic mai sofisticat decât multe alte partide de la Chişinău, dar PD deocamdată nu s-a manifestat ca o forţă politică care ar şi demonstra capacitatea de guvernare celor puţin a acelor domenii de care a fost responsabil în ultimii ani”. 

Sursa: Radio Europa Liberă  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *