Ultima oră

Nikolici, către Putin: Serbia nu va recunoaște Kosovo pentru aderarea la UE

Prima vizita in strainatate a lui Nikolici, de la alegerea-surpriza din data de 20 mai, a avut loc weekendul acesta, la Moscova, informeaza Kyiv Post. Alegerea fostului lider al partidului ultranationalist Partidul Radical a declansat temeri ca tara isi poate abandona traseul pro-european.

Consilierii lui Nikolici spun insa ca vizita in Rusia a fost planificata inainte de victoria din 20 mai, si Nikolici intentioneaza sa efectueze prima vizita in strainatate dupa investirea ca presedinte, la Bruxelles, pe 12 iunie.

Intalnirea dintre Nikolici si Putin a fost si prima vizita a unui lider strain la Moscova (excluzand liderii fostei URSS) de la investirea lui Putin in functia de presedinte al tarii, pentru un al treilea mandat, la 7 mai.

Cei doi lideri au discutat in termeni cordiali pe marginea legaturii dintre cele doua tari, abordand subiecte precum radacinile slave, cultura crestin-ortodoxa, rea-vointa NATO in cursul bombardamentelor din 1999, impotriva guvernului lui Slobodan Milosevici, si opozitia fata de independenta Kosovo.

"Ii consideram pe serbi drept fratii nostri spirituali", a spus Putin. La randul sau, Nikolici i-a spus liderului de la Kremlin ca "Serbia este un partener al rusilor in Balcani" si va proteja interesele sarbe si ruse. Nikolici a dat insa asigurari ca-si doreste sa vada Serbia in UE.

"Serbia se afla pe calea spre UE. Este o cale lunga si incerta. Vom ordona tara noastra confirm regulilor care exista in UE", a spus Nikolici, adaugand totusi ca "nu exista conditiile ca Serbia sa recunoasca Kosovo. Nu putem face asta, chiar daca inseamna ruperea negocierilor in acel moment".
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *