Editorial

Nimic nou de pe frontul de Est

Mai sunt și alte războaie, la fel de hidoase și cinice, cum ar fi bombardarea nemiloasă a Palestinei de către poporul lui Dumnezeu. Însă acest război se petrece departe, și ne oripilează doar de pe ecranele televizoarelor sau calculatoarelor.

Unii optimiști spun că în Ucraina e vorba de un conflict sau, pur și simplu criză. Nu pot să fiu la fel de optimist și cred că se petrece un adevărat război după toate regulile. Faptul că acest război se petrece în apropiata vecinătate ar trebui să ne țină în gardă. Mai ales că avem și un sac cu pulbere numit Transnistria. Acest sac se arată deranjat de amplasarea rachetelor NATO în România. Să vezi că aceste rachete ar putea să debalanseze situația geopolitică din regiune. De parcă o armată rusă, care se află pe teritoriul Moldovei de câteva decenii, nu debalansează situația. Nici ceata de maniaci injectați cu ideea Novorosiei nu debaleansează situația. Acești maniaci au omorât deja sute de oameni nevinovați și au doborât un avion cu pasageri. E prematur să ne facem concluziile despre tragedia Boeing-ului care zbura din Olanda, însă o majoritate a societății europene vede mâna lui Putin în această tragedie. Președintele Rusiei a mers prea departe în înfumurarea lui, acum riscă să devină un adevărat paria, respins de toată lumea civilizată. Putin s-a băgat în niște ape din care s-ar putea să nu iasă. Însă acum nu mai poate da înapoi, călăii trimiși în Ucraina nu mai pot fi opriți. Se duce o luptă aprigă pentru Ucraina și în același timp pentru Rusia. Teroriștii orbiți de Novorosia stalinistă au o singură cale de a reveni acasă – în frigidere. Rusia are nevoie de eroi, doar că de eroi morți. Pentru că acești maniaci nu mai pot fi opriți nici măcar de Putin. Președintele rus și-ar șifona imaginea în fața milioanelor de alegători pe care i-a zombat timp de 15 ani cu un cult al personalității și un patriotism nesănătos, stalinist. Plebea putinistă vrea sânge, și dacă nu i se face pe plac, va mușca mâna stăpânului.

Ne așteaptă vremuri grele. Aș vrea să fiu optimist și să greșesc. Însă această regiune încă nu și-a găsit stabilitatea geopolitică. Iar războiul pentru Ucraina ține de noi toți, e mai degrabă un război pentru estul Europei.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *