Economie

Nimic nu s-a schimbat! Moldova rămâne dependentă energetic de Rusia

Republica Moldova depinde în continuare de Gazprom, în ciuda afirmațiilor privind reducerea consumului de gaze, întrucât Moldovagaz, o companie la care Gazprom deține o participație de două treimi, a reluat livrările de gaze către consumatorii de pe malul drept al Nistrului, după o întrerupere de trei luni.

Deși Moldova a cedat întregul volum către malul stâng, ea continuă să se bazeze pe Gazprom pentru a echilibra sistemul. Acest lucru se datorează faptului că malul drept primește în continuare energie electrică de la centrala electrică de la Cuciurgan, care este generată din gaz rusesc.

Deși Moldova a redirecționat 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe lună către Transnistria, aceasta continuă să depindă de Gazprom. De fapt, întreaga infrastructură electrică a Moldovei depinde de centrala electrică de la Cuciurgan, iar patru din cele cinci linii care leagă Moldova de Ucraina trec prin MGRES.

Deși, din punct de vedere tehnic, Moldova nu depinde de gazul rusesc, țara se confruntă în continuare cu o provocare majoră în ceea ce privește asigurarea securității energetice, mai ales că întreaga sa infrastructură electrică trece prin centrala de la Cuciurgan. În cazul în care Gazprom ar întrerupe livrările de gaze către Moldova, acest lucru ar avea implicații politice și financiare pentru țară.

În plus, malul drept continuă să folosească energia electrică de la Centrala de la Cuciurgan, care este generată din gaz rusesc, și de care Chișinăul a decis să renunțe. Cu toate acestea, în caz de deconectare, funcționarea Centralei de la Cuciurgan permite sistemului energetic al Moldovei să rămână funcțional.

Tehnic, malul drept al Nistrului nu depinde de gazul rusesc, însă problema principală este asigurarea cu energie electrică, deoarece întreaga infrastructură electrică a R. Moldova depinde de Centrala de la Cuciurgan.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Uite la tampiti cum se vaita ca le pica bolovanul de sare in cap ! Mai tampitilor, puneti mana de la mana si porniti unul din cele 3 reactoare de la Cernavoda, care stau de 30 de ani nefolosite si unul din reactoare sa dea curent electric pt Rep Moldova. Asa nu ati mai depinde de centrala aia electrica. Tampiti si premierul Moldovei si al Romaniei, ca tare nu-i duce capul pe ambii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *