Social

Nivelul apei în fluviul Nistru a crescut, iar în râul Prut a scăzut. Explicația Ministerului Mediului

Mărirea deversării volumului de apă din lacul de acumulare Novodnestrovsk (Ucraina) și din lacul de acumulare Dubăsari, în mărime de 770 m3/s, a dus la creșterea nivelului apei în fluviul Nistru, ceea ce constituie 160% din normă pentru luna aprilie, potrivit Ministerului Mediului, care a estimat regimul hidrologic în râurile din Republica Moldova, pentru perioada 10-14 aprilie, transmite MOLDPRES.

Astfel, potrivit instituției, indicatorii menționați atestă o situație normală pentru perioada de primăvară, caracterizată prin căderea precipitațiilor și topirea zăpezilor în munții Carpați (Ucraina). De asemenea, deversarea din lacul de acumulare Dubăsari, începând cu data de 10 aprilie, este micșorată în volum de 350 m3/s (ce constituie 75% din norma lunară), și va contribui în zilele următoare la scăderea treptată a nivelului apei în râu cu 1,0-2,5 m.

„În râul Prut regimul hidrologic este caracterizat de o scurgere joasă, circa 40% din normă pentru luna aprilie, ceea ce este condiționat de deversarea mică a apei din lacul de acumulare Costești-Stânca, care constituie 35,0 m3/s (37 % din normă). Deversările de apă mici sunt motivate prin lucrările, care vor fi efectuate la punctul de trecere a frontierei de stat Leova-Bumbăta”, indică Ministerul Mediului.

În râurile mici, în această perioadă, regimul hidrologic nu se va modifica esențial. Fenomene hidrologice periculoase pentru perioada de referinţă nu se prevăd, rezumă sursa citată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *