Actualitate

Nivelul apei în râul Nistru se apropie de cel critic

Chiar şi în aceste condiţii, nu există motive de a declara stare excepţională, afirmă responsabili de la Ministerul Mediului, care spun că scăderea nivelului apei în perioada de secetă este un fenomen obişnuit.

Într-un comunicat de presă remis de instituţie se menţionează că, de la începutul lunii iulie, debitul de apă în Nistru constituie 130-140 de metri cubi/sec. Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, la data de 6 august debitul fluviului Nistru la Dubăsari era de 131 de metri cubi/sec. Volumul de apă, până la nivelul de retenţie, este suficient pentru a menţine debitul ecologic constant al Nistrului, în aval, pe o perioadă de o săptămână.

Astfel, nu există pericolul să fie sistată activitatea prizei de apă de la Vadul lui Vodă, care alimentează municipiul Chişinău cu apă potabilă.

La fel, Agenţia Apele Moldovei s-a adresat către conducerea Comitetului de Stat pentru Gospodărirea Apelor din Ucraina în vederea examinării posibilităţii de majorare a debitului de apă în Nistru până la valorile de 180-200 de metri cubi /sec., fapt ce ar contribui la redresarea situaţiei
create. Rezervele de apă ale lacului de acumulare Dnestrovsk, Ucraina, ar fi suficiente pentru menţinerea debitului Nistrului constant.

În intervalul 3 și 10 august, în râurile şi lacurile din Republica Moldova se atestă secetă hidrologică (cod galben). Efectele negative ale secetei se
manifestă prin secarea râurilor mici, fântânilor, scăderea considerabilă a nivelului apei în principalul fluviu al Moldovei – Nistru.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *