CSI / RusiaExterneUcraina

Nivelul ridicat al apei amenință un baraj de lângă centrala nucleară din Zaporojie, potrivit unui oficial rus

Nivelul record al apei ar putea duce la ruperea unui baraj major în sudul Ucrainei şi la avarierea unor părţi ale centralei nucleare din Zaporojie, a declarat joi, 4 mai, pentru agenţia de presă oficială TASS un responsabil rus, potrivit Agerpres.

În cazul în care barajul de la Nova Kahovka s-ar rupe, linia de cablu electric către staţiile de pompare ale centralei din Zaporojie ar fi inundată, a declarat Renat Karcea, consilier al directorului general al societăţii de energie nucleară Rosenergoatom.

”Aceasta ar genera probleme funcţionale în operarea centralei şi riscuri pentru securitatea nucleară”, a afirmat Karcea.

După retragerea forţelor ruse în noiembrie trecut din oraşul vecin Herson (sudul Ucrainei), imagini din satelit au arătat noi daune semnificative la acest baraj.

Cele două părţi se acuză reciproc că ar plănui să arunce barajul în aer prin utilizarea de explozibil, ceea ce ar duce la inundarea unei zone extinse în aval şi ar provoca probabil distrugeri majore în jurul Hersonului.

Eventuala rupere a barajului de la Nova Kahovka va duce la inundarea aşezărilor Kamenka-Dneprovskaia, Blagoveşcenka şi Vodianoie, cu o populaţie totală de 18.000 de locuitori, a declarat Karcea pentru TASS, lăsând să se înţeleagă că ar putea fi necesară evacuarea populaţiei din această zonă.

Vladimir Rogov, un responsabil numit de Moscova în administraţia prorusă din regiunea Zaporojie, a declarat că nivelul apei din lacul de acumulare Kahovka a atins un punct critic, a relatat RIA Novosti.

Potrivit acestuia, apa s-ar fi ridicat cu 17 metri, ceea ce este cu 2,5 metri mai sus decât nivelul normal.

Comentariile lui Karcea contrastează semnificativ cu cele făcute la sfârşitul lunii martie de responsabili ucraineni, care au declarat că se tem că, până la sfârşitul verii, uzina de la Zaporojie s-ar putea confrunta cu o penurie de apă pentru răcirea reactoarelor, întrucât forţele ruse au lăsat să iasă apa dintr-un rezervor care alimenta centrala.

Moscova a preluat controlul asupra centralei din Zaporojie – cea mai mare din Europa – la scurt timp după declanşarea de către Kremlin a invaziei Rusiei în Ucraina la sfârşitul lunii februarie 2022 şi ocuparea unor zone întregi din teritoriul ucrainean de către trupele ruse. Centrala se află în centrul unei crize de securitate nucleară din cauza bombardamentelor aproape constante din apropierea ei, pe care Kievul şi Moscova şi le atribuie reciproc, potrivit Reuters.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *