Actualitate

Noi detalii despre documentele publicate ale lui Bin Laden

„Comoara” de fișiere a fost găsită la ascunzătoarea lui Bin Laden din Abbottabad, Pakistan chiar în noaptea în care șeful al-Qaeda a fost omorât. 

Documentele includ o corespondență arabă cu locotenenții săi, o scrisoare de dragoste către una din soțiile sale și un formular de cerere pentru alăturarea unui grup terorist.

A fost descoperit că Bil Laden avea și cărți în limba engleză despre teoriile economice și militare.

Printre rândurile unei scrisori, Bin Laden instruiește pe adjuncții săi să folosească termenul de „frații noștri”, iar pe aceștia îi îndeamnă să rămână concentrați în lupta asupra SUA. Lucrul lor este să „dezrădăcineze copacul murdar prin concentrarea pe trunchiul american, și totodată să evite să fie ocupați de forțele securității locală”, scria el.

Oficiul directorului al Biroul Intelligence-ului Național a spus că au avut loc revizuiri riguroase a documentelor până ca acestea să fie publicate.

Materialul conține 103 foi și fișiere video, care includ o serie de scrisori traduse, note și alte informații care detaliază operațiunile al-Qaeda. Multe din aceste documente au de asemenea și o versiune disponibilă în limba arabă.

Într-o scrisoare, Bin Laden batjocorește ideile președintelui George W. Bush împotriva terorismului, cu comentarii prin care menționează că fostul președinte nu a creat stabilitate în Irak sau Afganistan.

Există și secțiuni intitulate „materiale privind Franța”, care conțin o serie de rapoarte academice și articole despre politica, economia și armata franceză.

La acesta a fost atribuit și un document descris ca fiind un „ghid de sinucidere”, mai multe cărți în limba engleză, inclusiv cartea lui Bob Woodward „Războaiele lui Obama” , mai multe hărți și câteva ghiduri pentru jocurile video.

Bin Laden a realizat o scrisoare video pentru una dintre soțiile lui, în care spune: „Să știi că îmi umpli inima mea cu dragoste și amintiri frumoase, iar suferința ta cauzată de situațiile tensionante oricum te fac să fii bună cu mine”.

Analiza lui Gordon Corera, corespondentul de securitatea BBC asupra materialelor publicate: „Se zice că poți spune multe despre un om știind ce are acesta în biblioteca sa. Dar ce putem spune despre liderul al-Qaeda? În primul rând, el a dorit să își cunoască dușmanul – se pare că citea foarte multă informație despre SUA, printre care besteseller-uri, cum ar fi „Războaiele lui Obama” de Bob Woodward”.

„Deloc surprinzător, dar pare că el favoriza câteva cărți care criticau puterea Americii, cum ar fi Noam Chomsky sau „Confesiunile unui ucigaș economic” de John Perkins, care a relatat pretențiile autorului față de companiile americane care exploatează țările în curs de dezvoltare. Există de asemenea un element de încercare de a afla care sunt punctele slabe și vulnerabile a oponenților săi – cartea colonelul John Hughes-Wilson, despre gafele inteligenței militare. Tot pe listă se află cartea „Imperial Hubris” de Michael Scheueur – analistul CIA care a criticat mai multe ipoteze a SUA cu privire la insurgenții islamici și în special cazul lui Osama Bin Laden”, a declarat Gordon Corera.

Ce s-a găsit în biblioteca lui Bin Laden?

De asemenea pe listă a fost găsită și „Verificarea ambițiilor nucleare a Iranului” de Patrick Clawson. Întrebat de BBC ce părerea are autorul cărții aflând că liderul terorismului a citito, primul a răspuns: „Minunat, mă bucur că cartea este citită în astfel de cercuri mari”.

Printre documentele publicate apare și un formular de aplicare de aderare în rândurile al-Qaeda, care includea întrebări despre hobby-uri și dorința de a deveni martir.

„Documentele au fost publicate în urma apelurilor președintelui Obama pentru o transparență mai mare”, a declarat purtătorul de cuvânt a Intelligence-ul american, Jeffrey Anchukaitis.

Sursa: qz.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *