Actualitate

Noi DEZVĂLUIRI despre „cea mai mare” capcană întinsă Chișinăului de către separatiștii de la Tiraspol și curatorii ruși: „Pare de domeniul fantasticului ca regimul separatist să achite pentru gaz, iar noi să plătim doar energia electrică produsă la MGRES”

Fostul președinte al Comisiei securitate națională și ordine publică din Parlament, combatantul Chiril Moțpan, susține că autoritățile de la Chișinău au nimerit într-o mare capcană, după ce au cedat Transnistriei tot volumul de gaz livrat de „Gazprom”, în schimbul energiei de la centrala de la Cuciurgan (MGRES). De asemenea, fostul deputat atrage atenția că cetățenii din dreapta Nistrului, foștii combatanți, ar fi nedreptățiți de această decizie, scrie Ziarul Național.

„Cred că cea mai mare capcană pentru autoritățile de la Chișinău este că gazele naturale, oferite în schimbul electricității, urmează să fie achitate de reprezentanții Tiraspolului. Regimul separatist nu a plătit niciodată niciun leu pentru gaz. Totul s-a plătit din contul malului drept și am ajuns să fim șantajați cu datorii uriașe care, în prezent, ne-au dat economia peste cap. Deși Comunitatea Energetică Europeană salută acordul MGRES – „Energocom”, iar la Tiraspol s-a aprins peste tot lumina, pe malul drept rămân în întuneric multe semne de întrebare. În primul rând, cui și cum vor plăti transnistrenii pentru gaz? Are regimul separatist de la Tiraspol vreun contract direct cu Rusia sau este vorba de cel semnat de Andrei Spânu? Trebuie să credem în onestitatea armatei a 14-a că ne va transfera banii pe care să-i achităm rușilor? Pare de domeniul fantasticului ca regimul separatist să achite pentru gaz, iar noi să plătim doar energia electrică produsă la MGRES”, a menționat Moțpan.

Potrivit fostului parlamentar, chiar dacă înțelegea a fost parafată cu acordul partenerilor externi, tendința de a crede în onestitatea unui regim criminal este sinucigașă. „Am oferit regimului de la Tiraspol întregul volum de gaz mai ieftin oferit de „Gazprom”, iar partea dreapta va cumpăra tot gazul de pe piața spot, la un preț dublu. În astfel de condiții, bineînțeles, ne așteaptă, din nou, scumpiri în lanț, chiar dacă vom economisi un pic pentru energia electrică. Totodată, persistă incertitudinea că ne putem baza pe înțelegerile cu oligarhii lui Putin de la Tiraspol”.

Sursa citată mai adăugă că separatiștii au jucat foarte bine cartea șantajului. „Am aflat de la conferința susținută de Andrei Spînu că autoritățile de la Chișinău sunt șantajate de cel puțin o lună, iar deconectarea de la energia electrică pentru malul drept, din noiembrie, nu a fost din cauza unei defecțiuni tehnice. Tiraspolul a obținut tot ce și-a dorit. Krasnoselski și-a felicitat victorios publicul rusofil cu ocazia întoarcerii vremurilor bune pentru economia locală.

Și al treilea, nu mi-a plăcut deloc retorica electorală a domnului Spînu, cu referire la grija pentru locuitorii din stânga Nistrului. El a spus că politicienii trebuie să ofere soluții umane pentru toți cetățenii republicii noastre și nu se poate de jucat la masa de negocieri cu sorțile a mii de oameni din Transnistria. Vorbiți serios, dle Spânu? Dar despre cetățenii de pe malul drept ce spuneți sau nu mai sunt așa rentabili electoral? Faptul că achită facturi de zece ori mai mari decât cei de pe malul stâng nu vi se pare o nedreptate? Sau că au fost la un pas să rămână în întuneric (mare noroc de frații noștri de peste Prut), atunci când autoritățile lor neconstituționale i-au debranșat de la curentul electric? Lăsați empatia simulată și schimbul de amabilități cu oligarhii și autoritățile criminale de la Tiraspol. Sutele de bărbați ai neamului, care și-au pierdut viața în floarea vârstei în lupta cu separatiștii rusofili, se răsucesc în mormânt”, a conchis Chiril Moțpan.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *