CSI / RusiaExterne

Noi lupte violente la uzina Azovstal din Mariupol. Ucrainenii au pierdut contactul cu militarii din oțelărie

Război Rusia – Ucraina, ziua 69. Rusia a bombardat oraşul Lvov seara trecută şi regiunea Doneţk. Cel puţin 21 de oameni au murit, iar alţi 27 au fost răniţi doar în Doneţk. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski anunţă că 156 de civili au fost scoşi din uzina Azovstal şi au ajuns la Zaporojie. Vicepremierul ucrainean, Irina Vereşciuk, anunţă că miercuri, 4 mai, sunt programate patru coridoare umanitare către Zaporojie.

UPDATE 16:25. Ucrainenii au pierdut legătura cu Batalionul Azov din oțelăria Azovstal

Primarul Mariupol, Vadim Boișenko, a declarat miercuri că au izbucnit noi lupte violente la uzina Azovstal, unde sute de civili sunt încă blocaţi în interior împreună cu ultimii apărători ucraineni din oraș.

„Astăzi sunt bătălii grele la Azovstal. Oamenii noștri curajoși apără această fortăreaţă, dar este foarte greu, pentru că artileria grea și tancurile trag în toată fortăreaţa”, a spus Boișenko, potrivit CNN.

Boișenko a spus că există 30 de copii prinși în Azovstal care încă așteaptă să fie salvați.

„Din păcate, astăzi am pierdut legatura de comunicare cu băieții, nu există nicio legătură pentru a înțelege ce se întâmplă, dacă sunt în siguranță sau nu. Ieri a fost o legătură cu ei, astăzi nu mai este”, a declarat el.

UPDATE 13:45 Ministrul rus al Apărării ameninţă că Rusia va considera transporturile NATO care livrează arme Ucrainei drept ”ţinte” şi susţine că soldaţii ucraineni din oţelăria Azovstal sunt ”blocaţi în siguranţă”

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, miercuri, că Armata rusă va considera transporturile NATO care livrează arme în Ucraina drept ”ţinte care urmează să fie distruse”, potrivit agenţiei de presă rusă RIA, citată de Reuters. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a mai spus că soldaţii ucraineni ascunşi în oţelăria Azovstal din Mariupol au fost ”blocaţi în siguranţă” după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat ca aceştia să fie închişi ermetic.

”În conformitate cu instrucţiunile comandantului şef suprem (n.r. Vladimir Putin), militanţii rămaşi în zona industrială a oţelăriei Azovstal sunt blocaţi în siguranţă de-a lungul întregului perimetru al acestui teritoriu. Propunerile repetate către naţionalişti de a elibera civilii şi de a depune armele cu garanţia salvării de vieţi şi a unui tratament decent în conformitate cu normele dreptului internaţional de către aceştia au fost ignorate. Continuăm aceste încercări”, a declarat Şoigu, potrivit RIA.

UPDATE 10:25 Rusia a desfăşurat 22 de grupuri tactice la nivel de batalion în apropiere de Izium

Rusia a desfăşurat 22 de grupuri tactice la nivel de batalion în apropierea oraşului Izium, în estul Ucrainei, încercând să avanseze de-a lungul axei de nord a regiunii Donbas, relatează miercuri Reuters, EFE şi Liga.net, citând serviciile militare de informaţii britanice.

Există o probabilitate ridicată ca, în pofida încercărilor nereuşite de a sparge apărarea ucraineană şi pentru a-şi accelera ofensiva, Rusia să vrea să treacă dincolo de Izium pentru a ocupa oraşele Kramatorsk şi Severodoneţk, informează Ministerul britanic al Apărării pe Twitter într-o analiză actualizată a situaţiei de pe frontul ucrainean, în baza datelor serviciilor sale de informaţii militare. Poate cea mai importantă sancţiune vizează sectorul energetic.

Uniunea Europeană vrea să renunţe complet la dependenţa de petrolul rusesc.

„Nu va fi uşor, dar pur şi simplu trebuie să facem asta. Tot petrolul rusesc va fi eliminat, treptat”, a declarat Ursula von der Leyen.

Ţiţeiul va fi eliminat în următoarele 6 luni, iar toate produsele rafinate vor fi eliminate până la sfârşitul anului 2022.

UPDATE 10:17 Al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Măsurile anunţate de UE

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, anunţă al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei în contextul războiului din Ucraina. Sunt vizate armata rusă, televiziunile ruseşti şi sectorul energetic. Pachetul de sancţiuni împotriva Rusiei, al şaselea la număr, urmează să fie aprobat de Comisia Europeană în zilele următoare. Sunt patru sectoare care sunt vizate sancţiuni. În primul rând, militarii ruşi care au participat la acţiunile din Bucea şi Mariupol şi sunt acuzaţi de crime de război vor fi vânaţi. Sberbank, cea mai mare bancă a Rusiei, va fi şi ea deconectată de la sistemul interbancar SWIFT. De asemenea, trei mai radiodifuzori ruşi vor fi interzişi în statele membre al Uniunii Europene.

Zelenski spune că 156 de civili au fost evacuaţi din oţelăria Azovstal din Mariupol şi sunt acum la Zaporojie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a anunţat, marţi seara că 156 de femei şi copii au fost evacuaţi din oţelăria Azovstal din Mariupol şi sunt acum la Zaporojie.

„În sfârşit avem primul rezultat al operaţiunii noastre de evacuare din oţelăria Azovstal din Mariupol, pe care o organizăm de mult timp. Au fost necesare multe eforturi, negocieri îndelungate şi diverse medieri.

Astăzi, 156 de oameni au sosit în Zaporojie. Femei şi copii. Au fost în adăposturi peste două luni. Imaginaţi-vă! De exemplu, un copil are şase luni, din care două le-a petrecut în subteran, ferindu-se de bombardamente. În sfârşit aceşti oameni sunt total în siguranţă. Ei vor primi ajutor”, a afirmat Zelenski. El a precizat că le este recunoscător celor de care a depins salvarea oamenilor din Mariupol.

„Celor care au fost de acord şi care au ajutat. Le sunt recunoscător tuturor celor care au asigurat transportul fizic al oamenilor prin coridorul umanitar”.

Australia a impus noi sancțiuni împotriva a încă 110 politicieni și persoane fizice din Rusia

Australia a impus noi sancțiuni împotriva a încă 110 politicieni și persoane fizice din Rusia, încercând să pedepsească Moscova pentru recunoașterea independenței a două regiuni controlate de Rusia în Ucraina. Australia a enumerat sancțiuni împotriva a 76 de politicieni ruși și a 34 de oficiali ai guvernului ucrainean ”marionetă” instalată în regiunile separatiste Donețk și Luhansk, a confirmat miercuri ministrul australian de externe Marise Payne.

„Aceste persoane au încălcat suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei prin afirmarea autorității guvernamentale asupra unor zone din Ucraina fără a avea acordul guvernului ucrainean”, a declarat Payne, conform The Guardian.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *