Atitudini

Noi nu suntem cerșetori!

Căci nu este un secret că „orânduirea cea dreaptă” deja a făcut din o mare parte a cetățenilor R. Moldova o țară de invalizi și cerșetori, care, având grad de invaliditate, muncesc câte 10-12 ore prin Italia, Spania sau, muncind în Israel, revin acasă și își ridică indemnizațiile pentru copii. Nimic nou, Moldova – țara minunilor.

Dar nu am putut înțelege o logică a actualei guvernări – de ce a anulat acea compensație mizeră cu care a fost prețuită viața unui combatant de pe platoul de la Cocieri sau Coșnița?, căci majoritatea dintre ei au în prezent o vârstă înaintată și necesită un ajutor, o mică atenție din partea statului.
În anul 1992, când plecam pe poziții, nu ne-am gândit la compensații, onoruri și privilegii, ne-am gândit că trebuie să ne facem datoria. Nu știu care este cauza, dar în listele celor care în prezent sunt beneficiarii acelor timpuri de restriște, inclusiv odraslele lor, nu s-au aflat în tranșeele de pe Nistru. Nu exclud faptul că, la următoarea omagiere a unei date anume de la războiul de pe Nistru, foștii și actualii parlamentari își vor mai revendica vreo înlesnire năstrușnică.

Eu, autorul acestor rânduri, pot să vă informez că niciodată nu am stat cu mâna întinsă ca să mi se dea ceva de la stat, m-am descurcat de sine stătător, dar îmi pare foarte rău pentru foștii camarazi de luptă. Dat fiind faptul că participanții la războiul de pe Nistru au fost egalați în drepturi cu altă categorie de veterani, rog conducerea țării să nu atingă niște coarde sensibile ale acestei probleme. Încă mai rog ca niște politicieni „microscopici”, care în curând vor dispărea din vizorul societății, să nu-și permită să insulte foștii apărători ai independenței, numindu-i „teroriști”. Dar dacă cu așa „microeconomiști” ați pus economia țării la pământ, apoi recunoașteți, noi, la rândul nostru, o să ne străduim să înțelegem. Noi, veteranii războiului de pe Nistru, ne-am făcut datoria, așteptăm ca și conducerea țării să-și îndeplinească obligațiunile.

Valeriu Mercușev,
veteran,
or. Leova

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *