Economie

(NOI SCUMPIRI) Pașapoartele de tip biometric SE SCUMPESC

Oficialii de la Centrul resurselor informaționale de stat ”Registru” și ai Ministerului Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor, motivează scumpirile cu o decizie mai veche de Guvern, care prevedea ajustarea costurilor de eliberarea actelor de identitate la cele de producere.

Pașapoartele s-au scumpit în medie cu 200 de lei, fără un anunț prealabil. Operatorul serviciului de informare de la ”Registru” ne-a anunțat că începând cu 20 mai, în baza unei hotărâri de Guvern, costul perfectării pașapoartelor a crescut, în medie cu 150 – 270 de lei, în dependență de durata termenului de examinare a solicitării.

Și buletinele de identitate vor costa mai scump. Prețul eliberării acestora în regim obișnuit, de 30 și 15 zile, a rămas neschimbat – 130 și respectiv 200 de lei. În schimb, pentru eliberarea buletinelor de identitate în regim de urgență cetățenii vor trebui să scoată din buzunare cu aproximativ 70 de lei mai mult.

Potrivit șefei serviciului de presă de la Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Stela Nistor, scumpirile sunt cauzate de ajustarea prețul la costurile de producere a actelor de identitate.

Pentru a obține un pașaport de tip biometric într-un termen de 30 de zile cetățenii Republicii Moldova vor achita, începând cu data de 20 mai 850 de lei, cu 150 de lei mai mult. Actele eliberate în 15 zile vor costa 1060 de lei, mai mult cu 110 lei. Cei ce vor opta pentru eliberarea pașaportului în 10 zile vor scoate din buzunar 1280 de lei, în 5 zile 1490 de lei, în 24 de ore – 1700 de lei, iar în 3 ore – 2550 de lei, cu 270 de lei mai mult decât era până în prezent.

sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *