ActualitateExterne

Noi suntem un guvern pro-pace

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a răspuns criticilor apărute după ce a luat cina cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la Forumul Diplomatic din Antalya, el spunând că unele ţări europene i-au cerut chiar să le faciliteze un contact cu ruşii, relatează MTI, conform News.ro.

„Să vorbeşti doar cu cei cu care eşti de acord în toate nu este o realizare diplomatică, adevărata realizare este menţinerea contactului cu cei cu care ai o poziţie diferită cu privire la anumite subiecte”, a declarat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto.

Întrebat despre criticile premierului Donald Tusk, Peter Szijjarto a explicat că între naţiunea maghiară şi cea poloneză există nu numai o prietenie, ci şi o fraternitate, care în opinia sa „poate rezista şi unor asemenea episoade politice, precum cele produse de prim-ministrul Poloniei în ultimele câteva săptămâni”.

„Pur şi simplu trebuie respectat faptul că gândim diferit despre posibilitatea păcii în Ucraina. Noi suntem un guvern pro-pace, iar guvernul Poloniei adoptă o poziţie mai pro-război”, a spus ministrul maghiar.

Obligație profesională

Peter Szijjarto a relatat, de asemenea, că forumul din Turcia este aproape ca o adunare generală a ONU, iar la cina sa de gală a stat la aceeaşi masă cu şase sau şapte miniştri de externe, printre care şi cu omologul său rus.

„Iar dacă omul este aşezat lângă un coleg ministru de externe, de obicei se întâmplă ca cei doi să stea de vorbă. Situaţia este că noi, miniştrii de externe, avem o astfel de sarcină, de a păstra legătura unii cu alţii”, a explicat politicianul maghiar.

„În diplomaţie, eu cred că reuşita constă în menţinerea unei relaţii chiar şi cu cei cu care nu eşti de acord întru totul”, a spus ministrul de externe al Ungariei.

Solicitări

Ministrul a punctat că dacă va avea ocazia sau dacă va fi necesar, va continua şi în viitor să stea de vorbă cu colegii ruşi.

„Şi cred că prim-ministrul Poloniei ar fi surprins dacă ar şti cât de lungă este lista politicienilor europeni care mi-au cerut, în ultimii ani, să îi ajut să stabilească un contact cu ruşii, să facilitez o întâlnire sau pur şi simplu să transmit un mesaj din partea lor”, a menţionat Szijjarto, fără a da detalii.

„Mai mult decât atât, a existat şi o ţară în care mi-au cerut acest lucru şi părţi aflate în opoziţie, astfel că, în viitor, dacă va exista o astfel de solicitare, bineînţeles că voi fi bucuros să ajut”, a adăugat ministrul ungar de externe.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *