Justiție

Noi tergiversări în dosarul „Șor”. Avocații deputatului fugar evită să se prezinte în instanță. Ce a decis Curtea de Apel?

O nouă ședință de judecată din dosarul de învinuire a fugarului Ilan Șor care urma să aibă loc luni, 13 februarie, a fost amânată din motivul neprezentării apărătorilor, inclusiv a avocatului străin admis în proces și a avocatului desemnat din oficiu, anunță serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție (PA). Potrivit autorităților, argumentele invocate de avocații aleși au rezidat în faptul că au fi fost citați într-o altă cauză penală la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, unde urma a fi examinată o cerere de înlocuire a măsurii preventive, controlul judiciar în privința Marinei Tauber, scrie Deschide.md.

„În pofida faptului că, avocații au fost informați despre amânarea ședinței ce urma a se desfășura la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, aceștia nu s-au prezentat la Curtea de Apel Chișinău”, precizează PA.

În acest sens, procurorii au solicitat instanței aplicarea amenzilor în privința avocaților pentru lipsa fără just temei de la ședință și informarea Uniunii Avocaților cu privire la tergiversarea intenționată a ședințelor. În rezultat, cererile acuzatorilor au fost admise, fiindu-le aplicate o amendă, precum și informarea Uniunii Avocaților.

„Procuratura Anticorupție califică acțiunile părții apărării ca fiind o încercare de tergiversare intenționată a examinării cauzei și insistă asupra utilizării cu bună credință de către partea apărării a armelor procesuale acordate prin lege”, susțin autoritățile.

La moment, Ilan Șor este apărat de 5 apărători, iar potrivit art. 70 alin.(6) din Codul de procedură penală „acţiunile procesuale la care este necesară participarea apărătorului nu pot fi considerate ca fiind îndeplinite cu încălcarea normelor de procedură penală dacă la efectuarea lor nu au participat toţi apărătorii părţii în cauză”.

De precizat că din luna noiembrie 2022 până în prezent, ședințele de judecată au fost amânate de mai multe ori la cererea apărării, cauza fiind la etapa în care partea apărării urmează să își prezinte argumentele în susținerea cererilor de apel. Următoarea ședință a fost fixată pentru data de 20 februarie 2023.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *