UE / Nato

Noile cerințe a Turciei pentru aprobarea aderării Suediei la NATO

Turcia dorește ca Suedia să înceapă să extrădeze sau să expulzeze suspecți separatiști kurzi înainte de summitul NATO din iulie de la Vilnius, care va aproba candidatura Suediei la alianță.

Se menționează că Turcia cere Suediei să extrădeze peste 130 de persoane, dintre care majoritatea sunt separatiști kurzi. Printre aceștia se numără probabil susținători ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, precum și ai forțelor kurde YPG afiliate acestuia în Siria și adepți ai predicatorului islamic Fethullah Gulen, cu sediul în SUA. Președintele turc Recep Erdogan îl acuză pe Gulen că a pus la cale tentativa de lovitură de stat din 2016.

Potrivit interlocutorilor agenției, Turcia consideră că, prin aprobarea extrădării, Suedia va dovedi că este serioasă în ceea ce privește punerea în aplicare a noilor norme.

În afară de Turcia, cererea Suediei nu a fost ratificată de Ungaria.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat anterior, încă o dată, că Suedia a îndeplinit toate cerințele pentru aderarea la NATO și și-a exprimat speranța că acest lucru se va întâmpla înainte de summitul de la Vilnius din iulie.

Între timp, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu va susține aderarea Suediei la NATO pentru moment.

Suedia insistă că și-a îndeplinit obligațiile în cadrul unui memorandum trilateral între Suedia și Finlanda și Ankara privind pașii care trebuie urmați pentru a adera la alianță.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *