Social

Noile reguli rutiere îi vor bate la buzunar pe… părinți

Înainte de a pleca în vacanță, deputații au aprobat modificări în Regulamentul Rutier, la capitolul transportul de persoane. Așadar, dacă până acum, copiii cu vârsta de până la șapte ani, care nu erau ținuți în brațe, puteau fi transportați în autoturismul utilat cu un dispozitiv special de reținere, atunci în urma modificărilor adoptate de parlament, vârsta copiilor care vor fi transportați cu măsuri suplimentare de siguranță a crescut până la 12 ani. Șoferii vor trebui să cumpere, în acest scop, scaune sau fotolii speciale pentru copii. „Eu m-am conformat demult regulilor. Am doi copii de zece ani și, respectiv, de șase ani. Pentru ambii am fotolii. Unul e destinat copiilor până la 14 ani, poate fi lărgit în funcție de vârstă. Pot să spun că fotoliul pentru cel mai mare copil e mai ieftin, pentru că are o construcție mai simplă”, ne-a spus Viorel, un tânăr familist. 

Prețurile la fotoliile speciale depășesc un salariu mediu pe economie

Oferta de fotolii pentru copii în magazinele specializate este destul de bogată, dar și prețurile sunt piperate, depășind un salariu mediu pe economie (circa 3400 lei). O simplă aruncare de privire asupra lor arată că cel mai ieftin scaun auto pentru micii pasageri costă în jur de 600 de lei, iar cel mai scump valorează circa 8000 de lei.

În țările din Uniunea Europeană sunt prevăzute reguli asemănătoare de transportare a copiilor. În Marea Britanie, spre exemplu, scaunele auto sunt obligatorii pentru copiii care au o vârstă de până la 12 ani și o înălțime de 135 cm. În cazul în care lipsește scaunul, urmează a fi folosită centura de siguranță pentru maturi. În Germania, la fel, pasagerii de până la 12 ani, cu înălțimea de până la 1,5 metri trebuie să fie transportați doar în scaun pentru copii, iar în Franța se interzice ca minorii cu vârsta de până la zece ani să se afle pe bancheta din față. Restricții asemănătoare se mențin în majoritatea statelor europene.

Timpul.md (I.M.)
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *