Actualitate

Norul de fum de la Cernobîl nu se îndreaptă spre MOLDOVA. Care este DIRECȚIA vântului

Meteorologii au calculat direcția vântului pe baza datelor pentru perioada 14-16 aprilie, determinând că norul de fum nu va afecta țara noastră.

„În cursul zilei de marți, 14 aprilie și în prima parte a nopții de 14/15 aprilie, direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord către sud, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa.

Ulterior, din a doua parte a nopții de 14/15 aprilie, circulația aerului se va reorienta și se va realiza predominant dinspre vest către est-sud-est apoi spre nord-est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de îndepartare către estul Ucrainei și apoi spre Rusia”, se arată într-un comunicat ANM.

Incendiul s-a declanșat în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl în 4 aprilie 2020 și s-a extins pe aproximativ 35 hectare. Autoritățile ucrainiene monitorizează radioactivitatea în zona de excludere a CNE Cernobîl și în zonele unde populația a fost strămutată că urmare a accidentului din aprilie 1986.

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, autoritatea română în domeniu, a comunicat că măsurătorile la fața locului nu indică depășiri ale nivelului radiațiilor.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.