ExterneUcraina

Norvegia devine a treia ţară care donează avioane F-16 Ucrainei

Norvegia a decis să doneze Ucrainei avioane de luptă F-16, a anunţat joi, 24 august, postul norvegian de televiziune TV2, citând surse sub acoperirea anonimatului, relatează Reuters.

TV2 nu a precizat câte avioane va furniza Norvegia, iar Ministerul norvegian de Externe nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Astfel, dacă se confirmă, Norvegia ar deveni a treia ţară, după Olanda şi Danemarca, care anunţă donaţii de avioane F-16, fabricate în SUA, către Ucraina.

Premierul norvegian Jonas Gahr Stoere s-a întâlnit joi, la Kiev, cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski şi a anunţat donaţii de rachete antiaeriene şi alte echipamente, dar nu a făcut niciun anunţ cu privire la avioanele F-16.

În 2022, forţele aeriene norvegiene şi-au retras flota de 57 de avioane F-16, iar ulterior au fost de acord să vândă 32 dintre ele României, în ceea ce Stoere a declarat că a fost o afacere ”stabilită şi perfectată”.

Alte 12 avioane urmează să fie vândute unei companii private care oferă instruire pentru forţele aeriene americane, deşi această afacdere nu a primit încă aprobarea finală, iar unii analişti au spus că aceste avioane ar putea fi potrivite pentru o donaţie către Ucraina.

Dintre cele 13 avioane F-16 rămase, Ministerul norvegian al Apărării a declarat anul trecut că multe dintre ele sunt prea costisitoare sau greu de reparat şi ar putea fi plasate într-un muzeu, folosite pentru piese sau trimise la casare.

Norvegia şi-a înlocuit avioanele F-16 cu modelul succesor F-35.

Avioanele F-16 se află de mult timp pe lista de dorinţe a Ucrainei, datorită puterii lor distructive şi a disponibilităţii lor la nivel global. Avionul este echipat cu un tun de 20 mm şi poate transporta bombe şi  rachete.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *