CSI / RusiaExterne

Norvegia își închide granița pentru vehiculele înmatriculate în Rusia. Măsura intră în vigoare începând cu 2 octombrie

Vineri, 29 septembrie, Norvegia a anunţat că, exceptând câteva situaţii, îşi va închide granița pentru vehiculele înmatriculate în Rusia, o măsură suplimentară împotriva Moscovei ca urmare a războiului din Ucraina, relatează AFP.

Norvegia şi Rusia împart o frontieră terestră de 198 de kilometri în Marele Nord, precum şi punctul de frontieră Storskog-Boris Gleb care, în cadrul Spaţiului Economic European (UE, Norvegia, Islanda, Liechtenstein), este ultimul punct de trecere lăsat deschis ruşilor care dispun de o viză turistică.

„Norvegia este alături de aliaţii săi pentru a răspunde războiului brutal de agresiune pe care Rusia îl duce în Ucraina”, a declarat şefa diplomaţiei norvegiene, Anniken Huitfeldt, citată într-un comunicat.

„Este important ca sancţiunile să fie eficiente, astfel încât să putem opri cât mai mult veniturile de care are nevoie statul rus pentru a finanţa războiul”, a mai adăugat ea.

Ţara scandinavă nu este membră a Uniunii Europene, însă a adoptat aproape toate sancţiunile luate de Bruxelles de la izbucnirea războiului pe 24 februarie 2022.

Închizând graniţa pentru vehiculele ruseşti începând cu noaptea de 2 spre 3 octombrie, Norvegia adoptă o măsură similară luată de ţările UE care se învecinează cu Rusia (Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia) în conformitate cu recomandările Comisiei Europene.

De partea cealaltă, Moscova a reacţionat spunând că restricţiile sunt „absurde”.

Interdicţia se aplică numai vehiculelor cu mai puţin de nouă locuri şi prevede unele excepţii, cum ar fi cazurile de urgenţă umanitară şi maşinile diplomatice sau maşinile aparţinând cetăţenilor europeni cu reşedinţa în Rusia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *