InternaționalUcraina

Norvegia va oferi Ucrainei un ajutor de aproximativ 75 de miliarde de euro pe o perioadă de cinci ani

Premierul norvegian, Jonas Gahr Støre, a propus ca țara sa să ofere Ucrainei un ajutor de aproximativ 75 de miliarde de coroane norvegiene (circa 6,8 miliarde de euro) pe o perioadă de cinci ani, relatează The Guardian.

„Ne propunem să asigurăm un acord unificat în acest sens în parlament”, a declarat Støre, vorbind în cadrul unei conferințe de presă după ce s-a întâlnit cu liderii opoziției.

Jumătate din ajutorul din 2023 va finanța cerințele militare ale Kievului, în timp ce restul va merge către nevoile umanitare, deși această împărțire s-ar putea schimba în anii următori, a spus el.

Anunțul vine după ce guvernul lui Støre a fost presat să crească sprijinul pentru Ucraina, după ce a câștigat miliarde de dolari în venituri suplimentare din petrol și gaze în urma războiului din Rusia.

Veniturile din petrol și gaze ale bogatei țări scandinave au urcat la niveluri record în ultimele 12 luni, deoarece prețurile energiei s-au triplat după invazia Rusiei în Ucraina, iar Norvegia a înlocuit Rusia ca cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa, potrivit sursei citate.

Anterior, Støre a respins orice sugestie că țara ar fi profitat de pe urma războiului.

„Este o noțiune pe care o refuz categoric”, a declarat Støre săptămâna trecută, adăugând că un „pachet major de sprijin multianual” va fi anunțat în zilele următoare.

De asemenea, Norvegia ar trebui să acorde 5 miliarde de coroane în plus în acest an ca ajutor pentru țările sărace care suferă din cauza creșterii prețurilor mondiale la alimente în urma războiului din Ucraina, a declarat astăzi Stoere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *