Actualitate

Nou bilanț al alunecării de teren din Norvegia: Patru morți și șase dispăruți

„Am descoperit o nouă persoană moartă. Era în aceeaşi zonă ca şi al treilea corp. Am scos cele două corpuri”, a declarat un oficial al poliţiei într-o conferinţă de presă.

Operațiunile de căutare a încă șase dispăruți continuau și în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, relatează AFP, preluată de Agerpres. Inițial, au fost dați zece dispăruți, între care și doi copii cu vârsta de 2 şi respectiv 13 ani.

O vastă alunecare de teren s-a produs în noaptea de marți spre miercuri în localitatea Ask, din municipalitatea Gjerdrum, la nord-est de Oslo, înghițind mai multe case. Zece persoane au fost rănite, între care una grav. Echipele de salvare sunt de părere că ar mai putea găsi supravieţuitori în „buzunarele de aer” din clădirile încă parţial intacte.

Brigada canină a semnalat diferite locuri în zona unde salvatorii vor acţiona. Unul din câinii care participa la operaţiuni a fost rănit în timpul căutărilor.

De ce s-a produs alunecare de teren

Circa o mie de persoane care au fost evacuate în urma catastrofei nu se mai pot întoarce acasă din cauza terenului instabil. Pământul s-a surpat în continuare și în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Mai mult de zece case şi 31 de cabane s-au prăbuşit şi unele case s-au deplasat pe o distanță de 400 de metri.

Potrivit Direcţiei norvegiene a apelor şi energiei (NVE), alunecarea a afectat un teren cu o lăţime de 350 de metri şi o lungime de 800.

Solul unde s-a produs alunecarea de teren are o compoziţie argiloasă, specifică pentru Norvegia şi Suedia. Solul poate deveni fluid, prăbuşindu-se cu rapiditate.

Sosită la faţa locului, prim-ministrul Erna Solberg a subliniat că această alunecare de teren este una dintre cele mai mari catastrofe de acest gen petrecute vreodată în ţara sa.

Regele Harald, soţia sa, Sonja, şi prinţul moştenitor Haakon sunt aşteptaţi la Gjerdrum duminică. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *