Nouă secrete pentru o inimă mai sănătoasă

1. Consumul de lapte
Un nou studiu a arătat că dintre persoanele care nu consumă prea multe grăsimi saturate, cele care consumă mai mult de trei porţii de lactate, lapte, iaurt sau brânză au tensiunea arterială sistolică cu aproape patru puncte mai mică decât cele care servesc doar o jumătate de porţie în fiecare zi. Hipertensiunea arterială poate leza arterele şi creşte riscul pentru infarct miocardic şi accident vascular cerebral. Cercetătorii spun că cele mai bune sunt produsele lactate degresate întrucât au un conţinut mic de grăsimi saturate.
2. Încercarea unor noi mişcări
Treizeci de minute de tai-chi – arte marţiale chinezeşti care includ secvenţe de mişcări încete şi relaxante – pot determina scăderea tensiunii arteriale. Într-un studiu, după 12 săptămâni de tai-chi, participanţii au arătat o scădere a tensiunii sistolice cu aproape 16 puncte.
3. Mersul la pescuit
Pulsul în timpul repaosului poate fi un predicator destul de corect al riscului pentru infarctul miocardic. De fapt, pulsul crescut în timpul perioadelor de repaos a fost legat de o creştere a riscului pentru moartea subită. Vestea bună este că consumul de peşte poate încetini pulsul. Într-un studiu recent realizat la Harvard, s-a arătat că persoanele care consumă cinci sau mai multe porţii de peşte în fiecare lună, peşte cum ar fi somonul sau tonul (fript sau fiert), au cu o medie de 3,2 mai puţine bătăi decât persoanele care consumă mai puţin de o porţie de peşte pe lună. Cercetătorii consideră că acizii graşi omega-3, care se găsesc în peşte, sunt „responsabili” pentru acest efect, fără să poată preciza clar cum acţionează aceştia.
4. Consumul de suc
Sucul de rodie pare să prevină îngustarea arterelor şi în unele cazuri chiar să o inverseze. Un studiu recent a arătat că sucul de rodie reduce nivelul plăcii de colesterol la şoareci cu 30 de procente. Iar celulele cardiace tratate cu suc au crescut producţia de oxid nitric, o substanţă care ajută la reducerea plăcii de aterom. Există mai multe căi gustoase de a lua acest „medicament”.
5. Folosirea sosului de soia
O porţie zilnică de sos negru de soia în marinate, sosuri pentru salată, supe sau tocăniţe poate fi de ajutor în eliminarea substanţelor periculoase legate de fumat, obezitate sau diabet. Acest sos are de zece ori mai mulţi antioxidanţi decât vinul, care, de asemenea, este benefic pentru sănătatea inimii, dacă e consumat cu moderaţie. Este nevoie însă de atenţie, întrucât, de obicei, sosul de soia are foarte multă sare, care poate creşte tensiunea arterială. Cele mai bune variante sunt cele cu un conţinut mic de sare.
6. Râsul
Există un studiu care afirmă că persoanele care urmăresc comedii au un flux sanguin mai bun decât cele care urmăresc drame. Unii cercetători recomandă 15 minute zilnice de râs.
7. Somnul
Persoanele care dorm mai puţin de cinci ore în fiecare noapte au un risc cu 30% mai mare de a avea afecţiuni cardiace decât cele care dorm opt ore pe noapte, conform unui studiu din Bringham. Somnul puţin poate să afecteze funcţionarea hormonală, nivelul glicemiei şi tensiunea arterială.
8. Respiraţia profundă
Tensiunea arterială poate fi scăzută prin respiraţii profunde cu frecvenţa de 10 respiraţii pe minut (în loc de 16-19, câte sunt în mod normal) pentru 15 minute pe zi, timp de două luni, arată studiile. Experţii spun că respiraţia superficială (mai multe respiraţii pe minut) poate întârzia eliminarea de sare din organism, un factor provocator al hipertensiunii arteriale.
9. Muzica
Un grup de cercetători au descoperit că ritmurile muzicale lente, meditative pot determina o scădere sănătoasă a frecvenţei cardiace, în timp ce ritmurile rapide cresc frecvenţele respiraţiei şi circulaţiei.