Ultima oră

Noul bloc chirurgical la Spitalul Republican va fi inaugurat la finele acestei luni

Coordonatorul proiectului de construcţie, Adrian Varatic, a menţionat pentru IPN că termenul de realizare a proiectului a fost extins întrucât compania care livrează echipamentele a transmis antreprenorului general mai târziu decât s-a estimat specificaţiile tehnice ale utilajului medical.

Motivul întârzierii a fost determinat de instabilitatea politică din primăvara-vara anului 2013. În aceste condiţii, acordul de finanţare cu Guvernul Austriei a fost aprobat de către Guvernul de la Chişinău mai târziu decât s-a estimat, cu peste 2 luni. Acordul presupunea contractarea unui antreprenor austriac care va furniza echipamentele medicale la Chişinău cu sprijinul financiar din partea austriacă. Adrian Varatic a dat asigurări că toate aceste întârzieri nu se vor răsfrânge asupra preţului contractual al obiectului.

Lucrările de construcţie au început în primăvara anului 2009. Atunci se anunţa că blocul va fi gata până pe 20 august 2013. Suprafaţa totală a acestuia este de peste 10 mii de metri pătraţi. Blocul va avea 4 niveluri,16 săli de operaţie, 75 de paturi pentru pacienţi la terapie intensivă. În noua clădire va funcţiona şi un bloc de sterilizare, precum şi un laborator urgenţă şi metabiopsie, dar şi bancă de sânge.

Costul proiectului este de 26,5 milioane euro. Din această sumă, 3 milioane dolari SUA este creditul din partea Băncii Mondiale, 9 milioane de euro – împrumutul concesional din partea Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, 3 milioane euro – grantul din cadrul Facilităţii de Investiţii în Vecinătate a Consiliului Europei, iar restul banilor au fost alocaţi de către Guvern şi alţi donatori.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *