Internațional

Noul regim militar din Niger formează prin decret un guvern, de 21 de membri, o sfidare înaintea unui summit CEDEAO crucial în Nigeria

Regimul militar rezultat în urma loviturii de stat din Niger a format un guvern, potrivit unui decret al noului om puternic al ţării, generalul Abdourahamane Tiani, citit la televiziunea naţională în noaptea de miercuri spre joi, relatează AFP.

Acest guvern – de 21 de membri – anunţat înaintea începerii la Abuja, joi, a unui summit crucial al CEDEAO, din care fac parte ţările vestafricane vecine Nigerului, este condus de către premierul Ali Mahaman Lamine Zeine şi este alcătuit din 20 de miniştri.

Miniştrii Apărării şi Afacerilor Interne sunt generalii Salifou Mody şi, respectiv, Mohamed Toumba, din cadrul Consiliului Naţional al Salvării Patriei (CNSP), care a preluat puterea.

Acest guvern marchează o aşezare a regimului militar după îndepărtarea de la putere a preşedintelui Mohamed Bazoum şi pare o sfidare a liderilor Comunităţii Economice a Statelor din Africa de vest (CEDEAO), care se reunesc joi la Abuja, în Nigeria, pentru a evalua situaţia din Niger.

”Decizii importante” urmează să fie luate la acest summit, potrivit organizaţiei regionale, care a reafirmat că privilegiază calea diplomatică în vederea restaurării ordinii diplomatice în Niger, menţinându-şi totodată ameninţarea unei intervenţii militare în vederea repunerii în funcţie a lui Mohamed Bazoum.

CEDEAO, ”ÎN SOLDA” FRANŢEI

CEDEAO este considerată de noii conducători de la Niamey drept o organizaţie ”în solda” Franţei, fosta putere colonială, principala lor ţintă de când au preluat puterea.

Miercuri au acuzat Franţa de încălcarea spaţiului aerian al Nigerului – pe care l-au închis duminică – cu un avion aparţinând armatei franceze, provenind din Ciad, şi de ”eliberarea unor terorişti”.

Parisul dezminte toate aceste acuzaţii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *