UE / Nato

NOUL SECRETAR GENERAL: NATO poate să desfășoare trupe oriunde vrea

Pe fondul crizei din Ucraina, NATO și-a intensificat în mod semnificativ activitatea la granițele sale estice și și-a anunțat intenția de crea o forță de reacție rapidă, de înaltă mobilitate, a cărei infrastructură este de așteptat să fie desfășurată în Europa de Est, potrivit Ria Novosti.

În acest context, Rusia a denunțat o creștere fără precedent a activității militare a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord în Europa.

‘Anul viitor, la o întâlnire ministerială, vom lua o decizie cu privire la crearea unei forțe de reacție rapidă, dar chiar și înaintea de a fi creată, NATO are și așa o armată puternică. O putem plasa oriunde dorim’, a subliniat Jens Stoltenberg, a cărui agendă la Varșovia este dominată de probleme legate de întărirea flancului estic al Alianței și dezvoltarea unei forțe de reacție rapidă.

În acest sens, el se va întâlni cu președintele Bronislaw Komorowski, cu premierul Ewš Kopacz, cu miniștrii apărării și afacerilor externe, urmând să se deplaseze la baza aeriană Lusk, unde staționează soldați NATO, pe bază de rotație.

‘Trebuie să ne adaptăm la noua situație, să elaborăm planuri și să luăm decizii pentru a crește capacitatea noastră’, a spus Stoltenberg, asigurând totodată Polonia și celelalte țări membre ale NATO că se pot simți în siguranță.

‘Ne așteptăm că secretarul general Stoltenberg, ca fost prim-ministru al Norvegiei, să fie conștient de amenințarea cu care se confruntă Europa de Est’, a afirmat ministrul apărării polonez, Tomasz Siemoniak, vicepremier.

Vizita sa în Polonia, potrivit acestuia, subliniază faptul că ‘Estul este acum pentru NATO cel mai important lucru’.

Varșovia speră să-i fie acordată o atenție mai mare din partea conducerii NATO, mai ales în legătură cu faptul că viitorul summit al Alianței din 2016 va avea loc în capitala Poloniei, conform experților locali.

În același timp, după cum a relatat agenția baltică de presă Delfi (care acoperă toate cele trei republici de la Marea Baltică — Estonia, Letonia și Lituania), eșaloane cu tancuri americane și tehnică blindată au fost observate la 3 octombrie în centrul Rigăi și la stația de cale ferată din Jelgava.

La 1 octombrie, o navă a sosit în portul Ventspils, aducând în Letonia cinci tancuri Abrams, 12 vehicule blindate pentru infanterie Bradley și alte echipamente militare.

Vineri, acestea urmau să ajungă la baza Adazi, unde erau planificate manevre comune între militari letoni și parașutiști ai Brigăzii 173 de infanterie a armatei SUA, ce staționează permanent în Italia.

Tancurile și vehiculele blindate sunt destinate să întărească efectivele forțelor speciale americane de aproximativ 600 de persoane, dislocate pe poligonul Adazi, situat la numai 200 de km de granița cu Federația Rusă.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *