Noul sediu al PCRM, ameninţat de sechestru
Oficiul teritorial ChiÅinÄu al Cancelariei de Stat a iniÅ£iat o acÅ£iune civilÄ la Curtea de Apel împotriva Consiliului municipal ChiÅinÄu, cerând anularea deciziei din 16.03.2006 (adoptatÄ cu votul consilierilor comuniÅti Åi pepecediÅti), prin care PCRM i-a fost dat în folosinÅ£Ä gratuitÄ un teren de aproape 28 de ari pe str. ArmeneascÄ, unde a fost construit noul sediu, precum Åi a deciziei din 22.01.2009, prin care s-a acceptat vânzarea terenului aferent construcÅ£iei la preÅ£ul normativ de 407.557 lei. În paralel, Oficiul teritorial a trimis o notificare CMC prin care îi cere acelaÅi lucru, iar anterior, în luna februarie, a solicitat Procuraturii municipale ChiÅinÄu sÄ investigheze legalitatea atribuirii în proprietate privatÄ a PCRM a terenului-proprietate publicÄ, care anterior a fost teren sportiv al unei Åcoli.
Reprezentantul Guvernului susÅ£ine cÄ PCRM a devenit ilegal proprietar. „La atribuirea în folosinÅ£Ä gratuitÄ a terenului, CMC s-a condus de prevederile legislaÅ£iei privind asociaÅ£iile obÅteÅti, însÄ PCRM nu cade sub incidenÅ£a acestora, fiind o formaÅ£iune politicÄ, nu un ONG”, argumenteazÄ Sergiu Palihovici. Potrivit lui, lotul putea fi atribuit exclusiv în bazÄ de licitaÅ£ie publicÄ. Solicitat de TIMPUL, procurorul Sergiu Moraru, care instrumenteazÄ cazul, a declarat doar cÄ ancheta este în desfÄÅurare, dar nu ne poate da detalii. La Curtea de Apel am fost informaÅ£i cÄ examinarea cauzei ce Å£ine de atribuirea terenului pentru PCRM ar putea începe în prima jumÄtate a lunii aprilie.
Åefa DirecÅ£iei juridice a PrimÄriei ChiÅinÄu, Diana Gurschi, ne-a declarat cÄ anularea deciziilor CMC fÄrÄ proces de judecatÄ este imposibilÄ la etapa actualÄ, când pe lotul menÅ£ionat este deja o construcÅ£ie finalizatÄ, iar dreptul de proprietate asupra acesteia Åi a terenului aferent a fost înscris în Registrul bunurilor imobile pe numele PCRM. „Ca sÄ aduci totul la poziÅ£ia iniÅ£ialÄ trebuie anulate absolut toate actele care au fost emise. PÄrerea mea este cÄ prima decizie a CMC a fost ilegalÄ, deoarece terenul a fost atribuit gratuit Åi fÄrÄ licitaÅ£ie publicÄ, ulterior însÄ s-a procedat conform legislaÅ£iei. ÎncÄ nu am primit citaÅ£ie, dar presupun cÄ procesul de judecatÄ va fi unul complicat Åi de duratÄ”.
Juristul PCRM, Sergiu Sârbu, ne-a declarat cÄ nu se poate pronunÅ£a pânÄ nu vede argumentele invocate de OT ChiÅinÄu al Cancelariei de Stat. „Ca intervenient, PCRM urmeazÄ sÄ primeascÄ o copie a cererii, pe care o vom studia Åi ne vom expune. Ceea ce pot afirma acum e cÄ terenul i-a fost atribuit PCRM absolut legal Åi privatizat la fel”, susÅ£ine S. Sârbu. DupÄ pÄrerea lui, totul nu este decât o „comandÄ pur politicÄ, o rÄfuialÄ a noii guvernÄri împotriva PCRM”. „LegislaÅ£ia apÄrÄ dreptul la proprietate privatÄ Åi, dacÄ se procedeazÄ la o naÅ£ionalizare, vom ajunge la CEDO Åi va fi o condamnare sigurÄ a R. Moldova”, este convins reprezentantul comuniÅtilor. Întrebat dacÄ într-adevÄr PCRM vrea sÄ vândÄ noul sediu, S. Sârbu a spus: „A fost o declaraÅ£ie a preÅedintelui Voronin, nu sunt la curent dacÄ se pregÄteÅte vânzarea. Dar PCRM este în drept sÄ vândÄ sediul, iar din suma încasatÄ sÄ stingÄ datoria la creditele contractate pentru construcÅ£ia acestuia”.
TIMPUL a scris în 2008 cÄ pentru construcÅ£ia edificiului din str. ArmeneascÄ 44/3 PCRM a contractat un credit de 22 milioane de lei de la Banca de Economii, în care statul este acÅ£ionar majoritar, fiind primul Åi singurul partid creditat. CondiÅ£iile de creditare nu au fost fÄcute publice, fiind Å£inut în secret însuÅi faptul acordÄrii împrumutului, pânÄ când ziarul nostru a dezvÄluit acest lucru. Potrivit unor informaÅ£ii de care dispunem, contractul de credit a fost încheiat la 14.07.2006, pentru 6 mln. de lei, iar ulterior, prin acorduri adiÅ£ionale, suma a fost mÄritÄ pânÄ la 12 mln., iar apoi pânÄ la 22 mln. de lei. La începutul lui februarie 2010, soldul creditului era de 5 mln. de lei, sumÄ ce urmeazÄ a fi rambursatÄ pânÄ la 14 iulie 2010.
Imobilul PCRM din str. ArmeneascÄ este unul luxos Åi impunÄtor, cu patru nivele Åi o suprafaÅ£Ä totalÄ de peste 1300 de metri pÄtraÅ£i, construit din materiale de cea mai înaltÄ calitate, faÅ£ada fiind placatÄ cu aluminiu bej rezistent la foc Åi granit roÅu. DeÅi, oficial, urma sÄ-i serveascÄ PCRM-ului ca sediu, formaÅ£iunea nu s-a grÄbit sÄ treacÄ în casÄ nouÄ, iar liderul comuniÅtilor a declarat sÄptÄmâna trecutÄ cÄ nici nu va trece. Presa nu a avut deocamdatÄ acces în interiorul clÄdirii, surse neoficiale spun însÄ cÄ aceasta conÅ£ine zeci de birouri, o salÄ mare de conferinÅ£e, un mini-hotel Åi o parcare subteranÄ. ExperÅ£ii solicitaÅ£i de noi au ezitat sÄ spunÄ cât ar putea costa imobilul. MenÅ£ionÄm doar cÄ, potrivit unei evaluÄri fÄcute de o cunoscutÄ bursÄ imobiliarÄ, loturile de pÄmânt cu destinaÅ£ie comercialÄ în acea zonÄ costÄ între 60-100 mii de euro pentru un ar, iar preÅ£ul de vânzare pentru suprafeÅ£ele de comerÅ£ variazÄ între 3000-7000 euro per metru pÄtrat. DacÄ luÄm preÅ£ul mediu Åi facem o simplÄ operaÅ£ie de înmulÅ£ire, iese cÄ doar imobilul ar costa cel puÅ£in 6,5 mln. euro, iar terenul de 28 de ari, atribuit gratuit PCRM Åi pe care l-a privatizat ulterior cu 400 mii de lei, astÄzi ar fi costat la licitaÅ£ie peste 2 mln. euro.
FiÈi la curent cu ultimele noutÄÈi. UrmÄreÈte TIMPUL pe Google News Èi Telegram!