CSI / Rusia

Novak: Livrările de energie ale Rusiei către China vor crește cu 40% în 2023

Livrările de energie rusească către China, un partener vital pentru Moscova în plin război cu Ucraina, vor crește cu 40% în 2023 față de 2022, a anunțat marți vicepremierul pentru energie Alexander Novak, transmite agenția AFP, citată de Boursorama.com.

„Livrările de energie se dezvoltă în volume mari și au crescut considerabil în 2022. Iar în 2023, va exista o altă creștere, de aproximativ 40%”, a declarat Novak la o întâlnire cu oameni de afaceri ruși la Shanghai.

Alexander Novak îl însoțește pe Mihail Mișustin într-o vizită de două zile în China, în timpul căreia premierul rus se va întâlni cu președintele chinez Xi Jinping.

Anul trecut, China a devenit cel mai mare client energetic al Rusiei, permițând Moscovei, aflată sub sancțiuni occidentale legate de ofensiva din Ucraina, să evite o prăbușire a exporturilor de gaze.

Parteneriatul lor strategic a devenit și mai puternic în ultimele luni.

La un summit desfășurat în martie la Moscova, președinții Xi și Vladimir Putin au lăudat relația lor „specială”, unită în fața Occidentului.

Cu această ocazie, Rusia și China și-au apropiat puternic pozițiile în vederea viitoarei construcții a unui proiect gigantic de gazoduct, „Forța siberiană 2”, care ar trebui să permită în cele din urmă Moscovei să își mărească semnificativ livrările de gaz către China, din Siberia până în Xinjiang (nord-vest).

Conștient de potențialul acestei infrastructuri, Vladimir Putin a numit-o „afacerea secolului”.

Rusia furnizează deja Beijingului gaze, în special prin intermediul importantului gazoduct Forța Siberiei (care pornește din Orientul Îndepărtat rusesc), și petrol, care este necesar pentru economia chineză, o mare consumatoare de energie.

Alexander Novak a adăugat, de asemenea, marți, că Moscova este „în curs de a rezolva problemele cu partenerii (săi)”, inclusiv cu Beijingul, pentru a „livra (Rusiei) echipamentele tehnologice lipsă”.

De la introducerea sancțiunilor occidentale, economia rusă se confruntă cu o penurie de aprovizionare, în special de semiconductori, microcipuri utilizate într-o gamă largă de dispozitive electronice dar și arme.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *