Editorial

Nu contează ce e acum, contează ce rămâne

Anii s-au scurs, oamenii și-au pierdut încrederea, iar comuniștii – deși nu au încetat să se facă de râs – au avut doar de câștigat din bâlbele nesfârșite ale celor aflați la guvernare.

Însă dacă ne detașăm un pic de problemele noastre de acum și privim în perspectivă, putem să înțelegem că în timp lucrurile se vor decanta. Poate că nimeni nu va uita de ceea ce s-a întâmplat în Pădurea Domnească, dar la fel de bine istoria va consemna și evenimentele din aprilie 2009 care nu se vor asocia cu actuala coaliție de guvernare, ci va rămâne lipită de numele comuniștilor, de Voronin și Greceanîi.



În schimb, actuala conducere a reușit să facă un important pas spre Europa. Ne-au zăpăcit cu scumpiri, s-au îmbogățit pe seama noastră, s-au făcut de mirul lumii prin acoperirea omorului de anul trecut, dar peste toate astea au reușit să ne ducă mai aproape de integrarea europeană. Și în timp asta va rămâne.

Găinăriile se vor uita, li se vor ierta. Pentru că în timp ce comuniștii, în aprilie 2009, au îndrăznit să amenințe tinerii, au bătut și au omorât, iată că cei de acum, nesiguri și dându-și cu stângul în dreptul, au reușit să facă un lucru mare.

În timp ce ucrainenii plâng de necaz, strigă în stradă și încearcă să le amintească celor de la conducere că datoria lor e să facă voia poporului, moldovenii – care își scuipă în sân, care se dau în stambă alături de comuniști – au rămas la negocierile pornite. Nu e un lucru mărunt. Am simțit pe pielea noastră presiunile care se fac de la Moscova. Suntem amenințați, suntem sabotați, dar mergem mai departe spre Vest.

Vi se pare puțin lucru?

L-ați văzut pe Rogozin cum a tunat și-a fulgerat la Chișinău, i-ați văzut și pe vecinii noștri cum au dat brusc înapoi de teama fratelui mai mare. Moldova a rămas în negocieri cu UE. Moldova a reușit să treacă peste intimidările expediate de la Moscova. Suntem cu un picior în Europa. Și oricât de dezamăgiți suntem de actuala conducere, trebuie să-i recunoaștem acest merit. Un merit care va rămâne în istorie.

Practic, abia după ce vom reuși să ne integrăm în UE, vom fi cu adevărat independenți față de Rusia. Și cred că acest fapt îl vom datora actualei conduceri. Toate bâlbele, prostiile și stângăciile ei nu vor putea depăși această realizare

. Dublată de puterea de a rezista unor presiuni, la care ucrainenii au cedat.

Vor câștiga comuniștii următoarele alegeri? Auzind lumea prin sate, aș spune da. Fiecare om nemulțumit urlă că va vota din nou Partidul Comunist. Eu nu cred că va fi așa. Cred că de data asta conducerea a reușit să contrazică proverbul care spune: nu mai îngrași porcul înainte de Crăciun. Însă mie mi se pare că odată cu parafarea acordului de la Vilnius, tocmai se va reuși îngrășarea porcului în ultimul ceas.

Și după multe așteptări și multe nemulțumiri vom putea să recunoaștem o mare victorie a coaliției de guvernare.

Ce va fi mai departe, încă nu știm. Călătoria e lungă și ispitele sunt multe. Dar odată porniți la drum, ne facem cruce și spunem Doamne ajută!


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *