Social

Nu cred în „cultul copiatului”, ci în cel al muncii și al responsabilității

Așadar, ceilalți trei eroi ai examenelor maturității sunt Anastasia Rusu, de la liceul teoretic „Prometeu”, s. Grozeşti, Nisporeni, Victoria Gorciac, liceul teoretic „Prometeu”, din Chişinău, și Dan Luchianiuc, de la liceul „Mihai Eminescu”, din Bălți, de altfel singurul băiat dintre cei șapte absolvenţi. Mai mult, coincidență sau nu, toți cei trei absolvenți sunt pasionați de chimie și vor să-și continue studiile la medicină.


Anastasia Rusu

Au muncit mult pentru aceste rezultate și se bucură că, într-un final, au fost făcute acțiuni concrete de către autorități pentru combaterea copiatului. „Doar cei care nu au muncit, nu au promovat BAC-ul. Asta e realitatea în care trăim, de fapt. Dacă muncești și înveți, reușești. Drept urmare, le-aș recomanda viitorilor absolvenți să învețe și să aibă încredere că, dacă învață, vor reuși. Munca este cheia succesului”, spune Anastasia Rusu, absolventa care a dat lucrarea la contestare, pentru că nu era de acord cu nota nouă la examenul de limbă română.

Camerele de filmat pot motiva copiii să învețe

Același sfat îl are și Victoria Gorciac, care e de părere că, dacă anul acesta au fost asemenea măsuri împotriva copiatului, nu se știe ce va fi anul viitor. „Presupun că se vor păstra camerele video și i-aș sfătui pe viitorii absolvenți să nu mizeze pe copiat sau pe ajutorul cuiva”, a menționat Victoria. Eleva, care a dat testul de chimie la contestare, întrucât avea nota nouă, dezvăluie că are această reușită, grație faptului că a învățat sistematic în toți anii de liceu, dar și că a avut parte de susținerea din partea părinților, care au încurajat-o de fiecare dată. „Totodată, pentru mine, examenele de BAC au fost destul de ușoare, pentru că am învățat și, respectiv, am știut ce să scriu. După părerea mea, instalarea camerelor de filmat este o idee destul de bună, pentru că este un început în lupta împotriva fenomenului copiatului, şi un element care ar putea motiva copii să învețe”, afirmă Victoria.


Dan Luchianiuc

De asemenea, Dan Luchianiuc susține că, în ceea ce privește instalarea camerelor de luat vederi, elevii trebuie să fie obișnuiți cu monitorizarea lor în timpul examenelor. „Când participam la olimpiadele internaționale, mi-am făcut un obicei să nu acord atenție la observatorii care merg prin sala de examinare, mă concentrez doar asupra lucrării și uit de toate”, dezvăluie absolventul.

Toți cei trei elevi susțin de altfel că examenele de Bacalaureat nu au fost atât de complicate. Mai mult decât atât, tustrei intenționează să-și depună documentele la Facultatea de Medicină, fiind pasionați de chimie. Drept dovadă sunt numeroasele premii obținute la olimpiadele raionale, naționale și internaționale. „Din clasa a IX-a particip la Olimpiada Republicană la Chimie. Prima dată am luat locul întâi, în clasa a X-a și XI-a am luat locul doi, iar în clasa a XII-a am luat o mențiune. De asemenea, am fost inclus în echipa olimpică a R. Moldova și am participat anul trecut la Olimpiada Internațională „D. Mendeleev” de la Astana, Kazahstan și la Olimpiada Internațională de la Washington, SUA. Totuși, am susținut examenul de BAC la chimie, pentru că obținusem doar o mențiune la Olimpiada Republicană. M-am descurcat în 35 de minute. În schimb, nu am dat examen la limba engleză, fiindcă am luat locul trei la Olimpiada Republicană”, precizează Dan Luchianiuc.


Victoria Gorciac

Dacă Victoria Gorciac rămâne o pasionată de dans, deoarece l-a practicat mulți ani, iar în timpul liber citește și socializează alături de prieteni, atunci Anastasia Rusu adoră să croșeteze în clipele de răgaz. „Tatăl meu are înclinație spre pictură și cred că am moștenit simțul său artistic. Pot să fac aplicații din diferite țesături, flori și, de obicei, asta mă calmează”, afirmă Anastasia. De altfel, și Dan Luchianiuc recunoaște că este pasionat de lecturi, părinții și bunicii fiind cei care i-au insuflat dragostea de carte.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *