CSI / RusiaRăzboiUcraina

„Nu există încredere”. Președintele Ucrainei exclude orice cedare teritorială către Rusia în schimbul păcii

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski exclude orice acord de pace cu Rusia care să implice vreo cedare către aceasta din teritoriul Ucrainei, transmite joi agenţia EFE, citând dintr-un interviu pe care liderul ucrainean l-a acordat postului BBC.

”Orice compromis teritorial ne va transforma într-un stat mai slab”, consideră Volodimir Zelenski, care mai crede că ”armele sunt singurul limbaj pe care Rusia îl înţelege”.

”Nu este o problemă de compromis în sine. Nu ne este frică de ele, în viaţă facem milioane de compromisuri. Dar întrebarea este ”cu cine ?”. Compromisuri cu (preşedintele rus Vladimir) Putin ? Nu, pentru că nu există încredere”, a subliniat liderul de la Kiev.

Astfel, în interviul acordat înaintea împlinirii unui an de la lansarea campaniei militare ruse contra ţării sale, președintele Zelenski a estimat că ofensiva militară rusă de primăvară a început deja.

”Atacurile ruse vin deja din mai multe direcţii”, a remarcat el, exprimându-şi speranţa că vecinul belarus aliat al Moscovei ”nu se va alătura” războiului. Dar ”dacă o face, vom lupta şi vom supravieţui”, a continuat el, avertizându-l cu acest prilej pe omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko că ar face ”o greşeală enormă” dacă ar permite din nou armatei ruse să folosească teritoriul Belarusului pentru a ataca Ucraina

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a reafirmat dorinţa sa ca Ucraina să continue apropierea de UE, atât în ce priveşte ”valorile” cât şi legăturile economice.

„Acesta este drumul pe care-l alegem”, dar Ucraina are nevoie în acelaşi timp de ”garanţii de securitate” şi ”armele moderne” sunt singurele care pot ”accelera” drumul către pace, a mai adăugat preşedintele Ucrainei, reiterând cererile sale adresate ţărilor occidentale să ofere țării sale mai multe arme şi muniţii.

Menționăm că anul trecut în decembrie, el sugerase că ceea ce a denumit a fi un ”plan de pace” în 10 puncte, pe care l-a discutat, printre alţii, şi cu preşedintele SUA, Joe Biden. Volodimir Zelenski cerea Rusiei în acest plan să-şi retragă trupele din toate teritoriile ucrainene, inclusiv din Crimeea, şi să fie restabilite frontierele de stat ale Ucrainei, aşadar Moscova să accepte înfrângerea.

Kremlinul a declarat în repetate rânduri că este deschis negocierilor de pace cu Ucraina, dar că nu vede nicio dorinţă din partea Kievului de a face acelaşi lucru şi a acuzat Ucraina că s-a retras de la negocieri, după ultimele tratative desfăşurate în martie 2022, pentru că aşa i-ar fi cerut Washingtonul.

Ocupanții ruși desfăşoară în prezent în estul Ucrainei o ofensivă în care avansează constant, dar foarte lent şi cu preţul unor mari pierderi în oameni şi echipamente.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *