Internațional

„Nu există milă pentru poporul ucrainean”. Mihail Ulianov, reprezentantul Rusiei la Viena, convocat după ce a instigat la genocid

Mihail Ulianov, reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă organismele internaționale din Viena, a fost convocat, duminică, 21 august, de diplomația austriacă după ce a scris pe Twitter că „Nu există milă pentru poporul ucrainean”, un comentariu despre care autoritățile austriece și cele ucrainene spun că a reprezentat o instigare la genocid.

„Nu există milă pentru poporul ucrainean!”, a scris Ulianov pe contul său de Twitter, în noaptea de vineri spre sâmbătă, comentând ştirea potrivit căreia SUA vor trimite mai multe arme Ucrainei, relatează EFE.

După ce aceste cuvinte au declanşat un val de indignare pe reţelele sociale, ambasadorul rus a şters mesajul şi a declarat, ulterior, că a fost înţeles greşit, cuvintele sale fiind interpretate drept un apel la genocid împotriva ucrainenilor.

„Suntem indignaţi de declaraţiile inumane ale reprezentantului permanent al Rusiei şi de tentativele de a relativiza ceea ce nu poate fi relativizat. Apărăm libertatea de exprimare. Însă suntem totodată liberi să ne opunem ferm acestor declaraţii incendiare. Din acest motiv, reprezentantul permanent al Rusiei, Mihail Ulianov, a fost convocat, duminică, la Ministerul Afacerilor Externe”, a transmis, sâmbătă, diplomația austriacă, într-un comunicat succint, publicat pe contul său oficial de Twitter.

Anterior acestei reacţii a Vienei, Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean, exprimase sâmbătă dimineaţa, pe aceeaşi reţea socială, indignarea ţării sale, considerând că Ulianov se referea la „o soluţie finală în chestiunea ucraineană” şi că înaltul diplomat rus cerea, de fapt, comiterea unui „genocid”.

De asemenea, și purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleh Kololenko, a cerut ca „acest limbaj genocidal” să nu fie tolerat şi ca Austria să-l declare pe Ulianov persona non grata.

„Dacă citiţi ceea ce am scris pe Twitter în ultimii ani, nu veţi găsi nimic înjositor la adresa poporului ucrainean”, s-a scuzat ambasadorul rus, într-o declarație pentru agenţia de presă austriacă, APA. Ulianov a explicat că mesajul său a fost o „reacţie emoţională” la ştirea că SUA vor furniza mai multe arme Ucrainei pentru a se apăra de invazia rusească. Ambasadorul rus a explicat pentru APA că, de fapt, a vrut să spună „din nou, doar arme, nu diplomaţie”.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *