Culinar.md

Nu mai știi ce să faci de mâncare? 16 Rețete rapide, gata în 30 de minute

1. Rondele de somon cu glazură și orez basmati


Ingrediente:
2 rondele somon afumat
4 linguri de ulei măsline
sucul si coaja de la o lămâie
1o jumătate linguriță ghimbir
1 lingură miere de albine
1 lingură muștar cu boabe
sare de mare
piper praspat măcinat
Pentru orez:

1 lingură ulei de masline
170 g de orez basmati
1 cățel mic usturoi (se toacă în cubulețe mici)
220 ml apă
250 ml supă de pui sau supă de legume
1 cubuleț de unt
2 fire ceapă verde tocată
câteva fire de pătrunjel proaspăt tocat
piper măcinat
sare

Mod de preparare:
Se ia un vas și se pun rondelele. Într-un bol se amestecă coaja rasă de lămâie, sucul de lămâie, uleiul de măsline, ghimbirul ras, mierea de albine și muștarul cu boabe. Cu compoziția obținută se unge somonul, se presară sare de mare și piper proaspăt măcinat. Vasul se bagăla cuptor pentru 15-20 minute.

Între timp, se ia o tigaie și se pune ulei. După ce s-a încins se călește orezul cu usturoiul, se amestecă circa unu-două minute. Apoi se adaugă supa și apa fierbinte până ce compoziția devine densă. Se presară sare și piper,se adaugă untulși se pune un capac. Se toacă ceapa verde și pătrunjelul, se pun peste orez și se amestecă bine. În farfurie sepune somonulși cu garnitura de orez. Poftă bună!

2. Creveți cu usturoi


Ingrediente:
300 g creveți
2 linguri de ulei măsline
patru caței usturoi
un ardei iute
sare de mare
piper măcinat
pătrunjel verde
lămâie
pâine prăjită

Mod de preparare:
Se ia o tigaie și se pune pe foc, se toarnă ulei de măsline, se adaugă usturoiul și ardeiul iute, apoi sare (după gust) și piper și prăjim la foc mic până ce usturoiul devine auriu. Apoi, adăugăm creveții și se prăjesc pe ambele părți. Se scot pe un platou,se toarnă ulei peste ei, pătrunjel, lămâie și se servesc cu pâine prăjită. Poftă bună!

3. Șnițel din piept de pui


Ingrediente:
600 de grame de piept de pui
sare
piper măcinat
150 grame făină
trei ouă
150 grmae pesmet
600-700 ml ule

Mod de preparare:
Puiul se taie în bucăți plate. În vase diferite se pun făina, ouăle bătute cu puțină sare și pesmetul. Apoi, fiecare bucată de pui se trece prin făină. Atenție! Bucata să fie acoperită pe ambele părți. După acea prin ouă, iar în final prin pesmet.

Se ia o tigaie și se toarnă ulei, apoi se pune pe foc. Prăjim bucățile pe ambele părți, iar lângă putem pune ce garnitură dorim (piure, orez etc.). Poftă bună!

4. Cordon Bleu


Ingrediente:
4 bucăți de șnițel de porc
4 felii șuncă
4 cuburi de cașcaval
3 ouă
100 g de faină
250 g de pesmet
1 linguriță boia de ardei dulce
sare
piper
ulei



Mod de preparare:

Șnițelul se bate și se presară peste el sare și piper. Feliile de șuncă se întind, iar peste carne se pune câte o bucată de cașcaval. Se rulează feliile de carne, se trec prin făină,peste ouăle bătute și pesmet (amestecat cu boia dulce). Uleiul șe încinge într-o tigaie și se prăjesc bucățile de carne. Atenție! Acestea trebuie prjite bine și uniform. Se servesc cu ce garnitură doriți. Poftă bună!

5. Pui întreg la ceaun


Ingrediente:
1 pui întreg de găină
sare
piper
boia dulce de ardei
4 linguri de untură
aproximativ 2 l ulei

Mod de preparare:
Puiul se spală foarte bine, se curăță și se pârlește. Peste el se presară sare, boia și piper. Într-un ciaun punem untură, apoi adăugăm sare. Când grăsimea este încinsă se adaugă puiul. Îl ținem pe foc circa 30-40 minute, până devine aramiu. Se servește cald cu mujdei. Poftă bună!

6. Pui dulce acrisor cu ananas


Ingrediente:
2-3 linguri ulei
500 g de piept de pui
4-5 linguri amidon
1 ceapă medie
o jumătate ardei gras verde
ojumptate morcov tăiat fâșii subtiri
șase rondele de ananas
200 ml supă pui
1.5 linguri oțet chinezesc
2-3 linguri zahăr
2 linguri sos soia
3 linguri ketchup
sare

Mod de preparare:
Puiul se taie în cuburi și se dă prin două-trei linguri de amidon, apoi se prăjește în puțin ulei. După ce am terminat cu puiul, în aceeași tigaie, punem la călit ceapa tocată cu morcovul și ardeiul. Apoi, se adaugă puiul și ananasul. Turnăm 150 ml supă de pui, se ține la foc mic, punem capacul și lăsăm sa fiarbă circa două minute. SE adaugă oțetul chinezesc, soia, zahărul și ketchup-ul.

În restul de supă de adaugă amidonul rămas și se amestecă. Sare se presară după gust. Preparatul este gata după ce sosul a început să se îngroașe. Poftă bună!

7. Orez prăjit cu ou și legume


Ingrediente:
250 g de orez cu bob lung
400 ml apă
150 g de legume congelate
două ouă
o ceapă verde
trei linguri ulei
1 lingură sos de soia
sare

Mod de preparare:
Se pune orezul la fiert circa 15-20 minute în 400 ml apaă la foc mic, acoperit cu capac. Apoi, ăl punem într-o strecurătoare, îl clătim cu apa rece, apoi îl lăsăm să se răcească. Legumele se călesc în uleiulîncins circa 30 de secunde și le scoatem. Ouăle se bate și se adaugă și ele în tigaie și se amestecă.

Când ouăle sunt preparate adăugăm orezul și continuăm să amestecăm continuu,punem și legumele împreună cu o lingură de sos soia. Amestecăm totul pentru a nu se lipi. Adăugămși sare după gust,iar totul este gata. Poftă bună!

8.Peste prajit in malai


Ingrediente:
file de pește
sare
un praf piper
mălai
ulei 

Mod de preparare:
Peștele se curăță, se condimentează cu sare și puțin piper. Apoi, se dă prin mălai pe ambele părți. Într-o tigaie se încinge bine uleiul și se prăjește peștele. Se servește cu orice garnitură doriți. Poftă bună!

9. Păstrăv cu sos de verdeață


Ingrediente:
patru bucăți de păstrăv
sare de mare
piper
100 g unt
două cepe verzi
o jumătate de legătură de pătrunjel verde
o linguriță capere
puțină coajă rasă de lămâie
o cană făină pentru tapetare
ulei pentru prăjit

Mod de preparare:
Se spală și se curăță peștele. Se condimentează cu sare, piper și se trece prin făină. Peștele se prăjește pe ambele părți, iar apoi se pregătește sosul. Se topește untul într-o tigaie,adăugăm ceapa și verdeața tocate mărunt, împreună cu caperele și puțină coajă rasă de lămâie. Sosul se pune peste peștele cald. Poftă bună!

10. Peperonata (mâncare de ardei)


Ingrediente:
800 g de ardei gras
o ceapă roșie foarte mare
șase linguri ulei măsline
doi căței usturoi pisați
sare
piper

Mod de preparare:
Se toacă ceapa și se călește în ulei. Ardeii se curăță și se feliază. Apoi, feliile de ardei se pun peste ceapă. Se amestecă bine în tigaie la foc mic. Când ardeii încep să se înmoaie se adaugă sucul de roșii, sarea, piperul și usturoiul. Se mailasă circa cinci minute pe foc cu capacul, iar apoi este gata de servire. Poftă bună!

11. Ardei copți umpluți cu brânză feta


Ingrediente:
4 ardei kapia
200 g de brânză feta
100 d de brânză de vaci
50 g de parmezan ras
2 căței usturoi pisați
o ceapă roșie
piper măcinat
o linguriță oregano
Mod de preparare:

Ardeii se curăță de semințe și se taie cu capac, astfel încât să îi putem umple. Într-un vas se pun brânzeturile, se adaugă oregano și puțin piper. Apoi, se adaugă usturoiul și se amestecă până se omogenizează totul. Ardeii se umple și li se pune capacul. Într-o tavă se pune ulei, se așează ardeii și se acoperă cu o folie de staniol. Se pun la cuptor circa 15 minute. Poftă bună!

12. Dovlecei cu roșii și parmezan la cuptor


Ingrediente:
500 g rosii cherry
250 g dovelecel
200 g zucchini
30 g ulei de măsline
30 g parmezan ras
sare
piper

Mod de preparare:
Cele două tiuri de dovlecei se taie în felii mai groase, apoi fiecare felie în sferturi. Într-un vas se pun dovleceii și rosiile cherry, iar peste se presară sare și piper, apoi se pun trei căței de usturoi printre legume, se toarnă uleiul și se amestecă până când toate au fost foarte bine acoperite.Parmezanul se presară peste legume și se bagă la cuptor. Poftă bună!

13. Quinoa în stil mexican


Ingrediente:
120 g quinoa
1 ceapa mare
2 caței usturoi
400 g pulpă de roșii
1 ardei jalapeno
230 g fasole roșie
80 g boabe de porumb
250 ml apă
piper
oregano
1 avocado
pătrunjel

Mod de preparare:
Se pun ceapa și ardeiul iute într-un vas de fierbere, apoi se adaugă usturoiul pisat. Punem capacul și încălzim vasul până fierbe apa bine. În acel moment se adaugă quinoa, fasolea roșie, pulpa de roșii, porumbul, turnăm apa și adaugăm condimentele. Lăsaăm să fiarbă cinci minute,apoi mailăsăm cinci minute totulîn apa fiartă. Poftă bună!

14. Paste cu ton și roșii


Ingrediente:
200 g paste tip spaghetti
1 ardei iute roșu
1 cațel usturoi
2 fileuri anșoa
8 roșii cherry
1 conservă ton în ulei
2 lingurițe capere
sucul de la o jumătate de lămâie
100 g rucola

Mod de preparare:
Pastele se pun la fiert cu sare. Se pun dpuă linguri ulei din conserva tonului și două linguri ulei măsline într-o tigaie. Se toacă ardeiul iute și cățelul de usturoi, apoi se călesc în ulei. Se pun roșiile tăiate în felii mai groase. Se adaugă caperele și tonul. Se țin pe foc circa două minute. Pastele se strecoară de apă,dar avem grijă să păstrăm 50 ml apa, iar aceasta o punem peste sosul cu ton și roșii. Se amestecă, apoi se adaugă sosul picant de ton cu roșii peste ele. La sfârșit punem rucola. Poftă bună!

15. Salată grecească de paste cu iaurt


Ingrediente:
200 g paste tip penne
câteva roșii
doi ardei
o ceapă roșie
4 linguri măsline Kalamata
2 linguri ulei măsline grecesc
sare
piper
oregano
200 g iaurt grecesc
200 g brânză feta
pătrunjel

Mod de preparare:
Se taie legumele, se amestecă cu măsline, sare, piper, oregano și ulei de măsline. Pastele se fierb în apă cu sare, apoi le strecurăm. Apoi, se pun într-un vas, se adaugă salata grecească, iaurtul grecesc, oregano, ulei de măsline grecesc și brânza tăiată cuburi. Amestecăm. Poftă bună!

16. Salată bulgărească


Ingrediente:
500 g cherry
2 castraveți medii
1-2 ardei verzi
1 ceapa galbenă
8-10 ridichi
120 g telemea sau feta
50 -60 g șuncă
50 g măsline
2-3 ouă fierte bine
sare
piper
ulei de măsline
pătrunjel
oțet sau lămâie

Mod de preparare:
Se spală rosiile, ardeii, castraveții și ridichile, apoi se taie felii. Se taie ceapa, se adaugă peste restul legumelor, se presară sare, piper și stropim cu ulei de măsline. Punem șunca tăiată în formă de cuburi și măslinele. Apoi, amestecăm bine. În final se pune brânza tăiată în cuburi și se amestecă. Pentru decor folosim felii de ou și patrunjel tocat. Pofta bună! 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *