Comentariu

Nu uitaţi: opoziţia va bate la metru pătrat

Datele preliminare denotă rata de participare de 29,05% faţă de minimul necesar de 33,33%. Rezultatele finale vor avea puţin de suferit, astfel încât primul referendum constituţional din istoria statului nostru nu va fi validat, criza constituţională urmând să ia un alt vector – cel parlamentar.
A te vedea în scaun de rege nu înseamnă a deveni rege în realitate. Visurile electorale au făcut haz pe seama romanticilor politici care au dat crezare barometrelor de „opinie publică”, injectate la momentele potrivite de oponenţi. Euforia a fost prematură pentru unii şi bine dirijată de la distanţă de către alţii.
Ca specialist în promovarea imaginii, nu pot trece cu vederea reuşitele celor care au deja o experienţă de 70 de ani de manipulare. Toată vara, legislatorii (deputaţii din partea AIE) se certau în plen, făcând uz de învinuiri reciproce: şi în timpul discutării proiectului controversat de lege al PLDM de a desfiinţa judecătoriile economice, care în opinia grupului de iniţiativă reprezintă un cuib mafiotic, un instrument eficient de reglări de conturi; şi pe marginea iniţiativei legislative a PL de a obliga funcţionarii de stat, inclusiv deputaţii, să cunoască limba de stat etc. Ce făceau între timp ideologii PCRM? Corect: fiind liberi de povara pierderii timpului în sala de şedinţe, aceştia analizau de la distanţă evenimentele din cadrul „alianţei de beton”, pentru a întreprinde, la rece, mai multe acţiuni, care aveau două scopuri: zdruncinarea „betonului” şi întărirea încrederii populaţiei în guvernarea comunistă, care neapărat „va veni să facă regulă în ţară”. Pas cu pas, timp de mai bine de jumătate de an, comuniştii au mizat şi au beneficiat pe greşelile actualei guvernări. Cu o singură excepţie: ideologic, boicotarea şedinţelor legislativului nicidecum nu se încadrează în doctrinele leniniste de acaparare a puterii în stat.
Susţinătorii Alianţei concepeau până în ultimul moment Alianţa pentru Integrare Europeană drept un mecanism integru şi viabil, care reprezintă interesele tuturor celor care nu doresc guvernarea comunistă. Au aşteptat până în ultimul moment un staff comun, chiar dacă cineva s-a grăbit să creadă că va obţine victoria de sine stătător. Mai echilibrat, în acest sens, s-a dovedit a fi preşedintele interimar, liderul PL, Mihai Ghimpu. Considerat de unii analişti politici drept persoana cea mai neinteresată în validarea referendumului, care i-ar scurta interimatul, preşedintele Ghimpu a susţinut pe tot parcursul ideea unui singur candidat la prezidenţiale din partea Alianţei, căci lupta de bază trebuia fi dusă, în opinia sa, cu comuniştii şi nu în cadrul Alianţei, doar de dragul scaunului de rege.
Stimaţii noştri alegători au aşteptat în zadar unele realizări ale alianţei de guvernare: după atâtea declaraţii precum că comuniştii ne-au furat de ne-au rupt, după atâtea acuzaţii la adresa clanului de familie Voronin, ne lipseşte dacă nu deznodământul – sentinţa de judecată, cel puţin o anchetă oficială. O altă anchetă este mult aşteptată şi în cazul Mocanu – Plahotniuc, în premieră fiind aruncate în presă învinuiri grele de corupţie, inclusiv la cel mai înalt nivel de stat. Cine va răspunde pentru mizeria în care ne-am pomenit?
Am vorbit de un alt vector, cel parlamentar, căci anticipatele sunt inevitabile. Va fi un nou exerciţiu, în primul rând pentru clasa politică, căci alegătorii şi-au expus deja părerea la 5 septembrie: dirijaţi ţara, stimaţi politicieni, dar nu uitaţi de noi, simplii alegători, căci îi vom alege nu pe cei frumoşi şi cu stele în frunte, care vorbesc dulce la televizor, dar pe cei care vin pe la casele noastre şi ne lămuresc pentru cine trebuie să votăm.
Scenariul opoziţiei este scris demult, cu accente pe omul simplu. Nu uitaţi: opoziţia va bate la metru pătrat. În acest sens, comuniştii au experienţă enormă. Şi scenariul va fi realizat, dacă liderii AIE nu vor accepta o înţelegere dură, uitând de orgoliul personal al cuiva sau de interesele de partid, dacă nu vor merge la alegeri împreună, cu un staff comun, având un scop unic…

Ghenadie Vasilache

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *