Actualitate

Nucleul planetei Pământ se răceşte mai rapid decât au preconizat specialiştii. Pământul ar putea ajunge ca Marte sau Mercur

Nucleul planetei Pământ se răceşte mai rapid decât au preconizat specialiştii, iar asta va avea efecte şi asupra vieţii de la suprafaţă

Nucleul planetei este cel care generează câmpul magnetic care permite vieţii să se dezvolte, datorită mişcării de rotaţie pe care o are. Dar, pentru că acum acesta se răceşte şi va continua să o facă, la un moment dat se va transforma din magmă topită într-un nucleu solid, ceea ce înseamnă că toată activitatea geologică de pe Pământ va înceta. Asta ar putea transforma planeta noastră într-o piatră, precum Marte sau Mercur. Iar cercetătorii afirmă că acest lucru s-ar putea întâmpla mai repede decât s-a preconizat, scrie Science Alert. 

Cheia ar putea fi o substanţă minerală aflată la graniţa dintre stratul de nichel şi fier şi cel de lichid fierbinte din centrul planetei. Numit bridgmanit, acesta poate influenţa, în funcţie de cât de repede conduce căldura, viteza cu care se încălzeşte nucleul. Dar calcularea acestei viteze nu este simplă, pentru că această conductivitate termală poate varia în funcţie de presiune şi temperatură. 

Răcirea, de 1,5 ori mai rapidă decât se credea

Pentru a trece peste piedici, o echipă de cercetători condusă de Motohiko Murakami, de la ETH Zurich, a iradiat un cristal de bridgmanit cu lasere, crescându-i temperatura la 2440 grade Kelvin şi presiunea la 80 GigaPascali, condiţii similare cu cele din centrul planetei.

  „Aceste măsurători ne arată că gradul de termoconductivitate al bridgmanitului este de 1,5 ori mai mare decât ştiam până acum”, a transmis Murakami. 

Aceste date arată, astfel, că disiparea căldurii dinspre nucleu spre exterior se realizează mai rapid decât se credea, iar procesul ar putea fi chiar accelerat în viitor. Când se răceşte, bridgmanitul se transformă în post-perovskit, care este un conductor şi mai bun de căldură, iar asta ar putea creşte pierderile de căldură din nucleul planetei. 

„Avem acum o nouă perspectivă asupra evoluţiei planetei. Datele sugerează că Pământul, ca alte planete stâncoase de genul Marte sau Mercur, se răceşte şi va deveni inactiv mai repede decât ne aşteptam. Nu ştim, însă, suficient de mult încă despre aceste evenimente pentru a avea un cronometru”, a completat Murakami. 

Conform cercetătorilor, Pământul ar putea deveni nelocuibil din alte cauze, cu mult înainte ca nucleul să se răcească complet. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *