Chișinău

Numărul bufetelor suedeze în liceele din Chișinău se va dubla

Șefului Cabinetului primarului capitalei, Lilian Carp, a declarat pentru TIMPUL că proiectul „Bufetul suedez” continuă. Anul acesta, alte 20 de instituții de învățământ preuniversitar vor avea cantine care funcționează după principiul autoservire. „Acum se desfășoară licitația pentru achiziționarea utilajului. O treime din instituțiile de învățământ vor fi dotate deja cu bufete suedeze”, a declarat Lilian Carp. El a precizat că în proiectului bugetului municipal pentru 2014 vor fi prevăzute resurse financiare pentru a organiza bufete suedeze și în școlile din suburbii. În 2013, pentru realizarea proiectului a fost alocat un milion de lei. La prima etapă a proiectului demarat în 2013, utilajul pentru implementarea bufetului suedez a costat 640 de mii de lei.

Primăria majorează sumele pentru alimentație

În bugetul municipal pentru anul 2013 au fost prevăzute peste 38,8 milioane de lei pentru alimentația copiilor în școli și licee. La sumele care sunt prevăzute de programul național privind alimentația elevilor din clasele I-IV, primăria Chișinpului cu un adaos de 0,7 lei. Astfel, dacă pentru micul dejun Ministerul Finanțelor acordă 6,8 lei, atunci autoritățile municipale majorează suma până la 7,5 lei. Șefa secția management preuniversitar din cadrul Direcției învățământ, Raisa Jurja, a precizat că primăria mărește suma de alimentație pentru toate clasele. „La fel, clasele a V-a – IX-a, în jurul de 6000 de copii beneficiază de dejun cald în valoare de 7.5 lei. Majorările oscilează între 0,7 lei și 8 lei, în funcție de regimul de activitate al instituției”, a precizat Raisa Jurja.

Pe 5 septembrie sfârșește perioada în care elevii pot să schimbe instituția în care învață. Începând de astăzi, școlile definitivează listele elevilor pentru a estima cheltuielile necesare pentru alimentația lor.

Timpul.md (I.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *