Actualitate

Numărul cazurilor de viroze a depăşit pragul epidemic

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, în ultimele şapte zile a fost înregistrată o creştere a îmbolnăvirilor prin viroze de 1,07 ori, comparativ cu săptămîna precedentă . Morbiditatea prin infecţii acute ale căilor respiratorii a constituit 371 cazuri la 100 mii oameni, în timp ce pragul epidemic este de 313,96 cazuri la 100 mii populaţie.

Procesul epidemic al morbidității prin gripă se caracterizează prin afectarea a mai mult de jumătate din teritoriul ţării, intensitate medie cu tendință în creștere, prezența tulpinii dominante A(H1N1) şi impact mediu asupra sistemului de sănătate.

Totodată, în ultima săptămînă au fost înregistrate 184 cazuri de gripă clinică sezonieră. De la începutul sezonului rece, în Republica Moldova în total au fost înregistrate circa 500 cazuri de gripă.

În perioada 1 ianuarie – 16 februarie au fost înregistrate şase cazuri de deces, inclusiv două cazuri săptămîna trecută. Ultimele două cazuri de deces s-au înregistrat în raionul Floreşti şi în municipiul Chişinău. Potrivit datelor Centrului Naţional de Sănătate Publică, ambele persoane s-au adresat tardiv după asistență medicală, nu au fost vaccinate contra gripei și sufereau concomitent şi de alte maladii. La toţi cei şase pacienţi decedaţi, testele de laborator au arătat prezenţa virusului gripal A H1N1.

Conform datelor Centrului European de Control al Bolilor, în jumătate dintre ţările regiunii europene se atestă o creștere a activității gripale. În săptămîna 1-7 februarie, în Belarus, Grecia şi Irlanda s-a atestat un nivel înalt al activităţii gripale, iar în Finlanda, Rusia şi Ucraina – un nivel foarte înalt.

Ministerul Sănătăţii îndeamnă persoanele care sesizează primele simptome de gripă (dureri de cap, în gît, dureri în articulaţii, febră şi tuse) să se adreseze de urgenţă medicului de familie. 

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *