Actualitate

Numărul de fumători în creștere puternică în lume din 1980

În 187 de țări, prevalența fumătorilor a scăzut cu 42% în rândul femeilor și cu 25% în rândul bărbaților între 1980 și 2012, indică acest studiu al Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) de la Universitatea din Washington (nord-vest), publicat într-o ediție specială a revistei de specialitate Journal of the American Medical Association (JAMA), consacrată fumatului.

În acești 32 de ani, patru țări, anume Canada, Islanda, Mexic și Norvegia, și-au redus proporția de fumători din populație cu 50%, atât în rândul femeilor, cât și în cel al bărbaților.

Însă o creștere puternică a populației mondiale din 1980 a contribuit la o creștere globală cu 41% a numărului de bărbați și cu 7% a numărului de femei care fumează în fiecare zi, notează agenția franceză de presă.

În 2012, prevalența fumătorilor a fost mai ridicată în rândul bărbaților în aproape toate țările, cu excepția Suediei. Peste 50% din bărbați fumează în fiecare zi în mai multe țări, între care Rusia (51%), Indonezia (57%) și Armenia (51,7%).

Proporția populației feminine care fumează depășește 25% în Austria (28,3%), Franța (27,7%) și Chile (26%), atingând 34,7% în Grecia, unde se înregistrează cea mai mare rată. La polul opus se află Camerun și Maroc, unde mai puțin de 1% din femei fumează.

‘În pofida unor progrese importante împotriva tabagismului, mai sunt încă multe de făcut’, a estimat dr. Christopher Murray, directorul IHME.

Potrivit celui mai recent studiu OMS, țigara este responsabilă pentru 5,7 milioane de decese pe an în lume, fără a se lua în considerare fumatul pasiv, încheie France Presse.

Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *